if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

8 trendova za moderan ukrasni vrt

I u svijetu vrtlarstva bitno je pratiti trendove jer se time naš okoliš prilagođava smjernicama renomiranih vrtlara, koji najveći naglasak stavljaju na lijep izgled i korist u kućnoog okoliša. Zato ovogodišnji ukrasni vrtovi diktiraju nasade koji oponašaju prirodu mekim i valovitim linijama u dizajnu. Provjerite koje su mogućnosti i kako napraviti plan ukrasnog vrta na pravi način.

  • Dizajnirajte ideju ukrasnog vrta u stilu prirodnog kutka pored lijepe šumske kuće. U vrtu bi trebao postojati prirodan poredak, biljke treba iskombinirati.  U pozadinu kombiniramo stablašice a ispod grmovnice i trajnice.
  • Što vrtlara čini sretnim više od boje i prekrasne cvatnje? Bogate boje cvijeća, lišća, kore i bobičastog voća ubrzavaju kucanje naših srca. Kombiniramo jestive i ukrasne biljke: neka ljubičice rastu među salatom i između kupusnjača ukrasne koprive.. U ovom stilu ukrasnog vrta, jednaku ulogu igraju i jednogodišnje biljke i trajnice, a možemo uključiti i biljke poput kane, koje nas vode na tropska mjesta tijekom promatranja.
  • Dodajte protutežu bujnim cvjetnicama, tako da u ukrasnom vrtu sadimo kontrastne biljke tamnog lista kao što su bazge tamnog lista, spirea tamnog lista , hojhere, čokoladna albicija itd.
  • Za isticanje visine posadimo penjačice biljaka kao što su ruže. Oštre linije građevinskih elemenata omekšat će i zamagliti granicu između unutarnjeg i vanjskog dijela vrta.  U tu svrhu koristimo i sadnju ukrasnog bilja u velikim loncima. Koristite supstrat za ukrasne biljke Plantella Premium.
  • Ne zaboravite kutak za opuštanje između zelenila i biljaka koje privlače ptice, leptire i pčele. U ukrasni vrt stavljamo što više biljaka, koje će bogato cvjetati u svim godišnjim dobima i privući oprašivače. Bogatstvo vegetacije nadopunjujemo i kućicama za insekte, a možemo postaviti i ribnjak ili sklonište za ježa.
  • Mirnim i skladnim bojama i mirisnim biljkama stvaramo skladan i miran ukrasni vrt. Nesmiju nedostajati lavande, mente, španjolska bazga, ruže i razne dalije. Ne zaboravimo i bilje, koje savršeno može nadopuniti moderan izgled ukrasnog vrta, ali u isto vrijeme naše zdravlje nam je nadohvat ruke.
  • Za potpunu raznolikost u ukrasnom vrtu ostavljamo ocvjetale biljke i korov. Vrt je lijep u svim godišnjim dobima.
  • Zbog nepredvidivih klimatskih uvjeta biramo biljke koje su manje zahtjevne za njegu i radije posvećujemo svoje vrijeme odmoru i uživanju s biljkama i životinjama, što nam omogućuje naša sadnja ove godine.

AVTOR IN FOTOGRAFIJE: Loreta Vlahovič


Kako do travnjaka iz snova?

Vrtni travnjak može biti koristan i istodobno atraktivan dio vrta, lijepi kontrast živopisnim gredicama, mekano igralište za djecu i prostor za opuštanje. Velika zelena travnata površina nudi ravnotežu boja u okolišu, istovremeno nas smiruje i opušta.

Budući da je na istom mjestu dugi niz godina, zaista se u pripremi za sjetvu i održavanje travnjaka vrijedi potruditi.

Preuzmite svoj besplatni vodič za njegu travnjaka iz snova

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.