if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Balkonske kombinacije za sunčane i sjenovite pozicije

Za rast i razvoj biljke potrebna im je dovoljna količina sunca. Nekima treba  više, drugima malo manje. Da bi vaše balkonske kombinacije  bile privlačne, vrijedi razmotriti gdje će biti postavljene na sunčanoj ili sjenovitoj poziciji. Provjerite savjet stručnjaka koji savjetuje kombinaciju različitih biljaka za bujni rast i prekrasan izgled.


Kombinacije za sunčane pozicije

Na izložena sunčana mjesta sadimo biljke koje potječu iz vrućih i sušnih posdručja. Najbolje za tu svrhu su mesnate biljke sa ili bez bodlji  i biljke sa sivim manjim listovima, koje su često prekrivene dlačicama koje ih štite površinski.

Na sivom lišću neće biti ožegotina od sunca i izbljeđivanja boje. Biljke u mješovitim nasadima otpornije su jer se međusobno podupiru u stvaranju prikladnijih životnih uvjeta.

Najčešće korištena biljka za sadnju na sunčanim balkonima je pelargonija, koja potječe iz južne Afrike. Da biste bila bujna , prihranite je tekućim gnojivom Plantella specijalnim gnojivom za pelargonije. Uz nju možemo posaditi tamjan, srebrenolisnu dihondru, ili ukrasne  trave.

U kombinacijii na fotografiji, kombinacija za sunčanu poziciju sesastoji  od crvene pelargonije, koja tvori pozadinu kompozicije. U prvom planu je mnoštvo sićušnih milijunskih zvona s pojedinačnim cvjetovima. Središte kombinacije ispunjeno je velikim cvjetovima i jakim stabljikama vodenike, dok središte lonca na prednjoj strani ispunjava iberis, koji će jakim mirisom i mnoštvom cvjetova mamiti pčele i cvjetati cijelo ljeto. Kod sadnje poštujte iberis treba puno vode.


Kada sunca nema puno

Za senčno lego štejemo mesto, ki ga sončna svetloba direktno ne doseže. To pomeni, da mesto je svetlo, Sjenovit položaj smatramo mjestom do kojeg sunčeva svjetlost ne dopire izravno. To znači da je položaj na svjetlu, ali bez izravnog sunca. Najbolje biljke za takve pozicije  su fuksije, begonije, ukrasne koprive i obične vodenike.

U ružičastoj kombinaciji na fotografiji u sredini je fuksija, a prednji dio šarenilo čini  djetelina ružičastih cvjetova. Ukrasna djetelina odgovara gotovo svakoj kombinaciji , samo odaberite pravu sortu. Šareno lisnata hojhera upotpunjuje boju lišćem, a na prednji dio krasi  plavocvatuća torenija.

Biljke koje rastu u sjenovitom položaju trebaju manje zalijevanja od onih na suncu. Prema tome, količina hranjiva bi trebala biti skromnija.U sjenovitim pozicijama boju donose biljke bojom svog lišća poput ukrasne koprive, batata i tradenskacije.


Ako je između?

Polusjenovita površina ima najmanje nekoliko sati izravnog sunca tijekom dana. Većina balkonskih cvjetnica uspijeva na ovom položaju. One koje su veliki ljubitelji sunca ovdje možda malo manje cvjetaju, ali će i dalje biti bujni. Lisnate biljke pokazat će svoj puni potencijal rasta na polusjenovitom položaju.

U kombinaciji  na fotografiji visina je ispunjena ukrasnom koprivom, u prvi planu pripada metiljevoj travi i batati. Cvijeće donosi milijune zvona i žuti cvjetovi begonije. Jezgra cvjetova milijuna zvona je u boji lišća susjedne koprive. kombinacija je posebno zanimljiva zbog različitih struktura listova koprive, metiljeve trave i batata, koje se također lijepo nadopunjuju bojom. Tamno šarena kopriva s desne strane ima slično narezane listove kao i susjedna begonija, dok metiljeva trava sa svježinom nježnog okruglog lišća omekšava cjelinu.


Najljepše kombinacije balkonskog bilja [Preuzmite vodič]

Ako želite, da budu vaše kombinacije balkonskog bilja bogate i ljepe tijekom cijele sezone, morate se pripremiti. Preuzmite besplatan vodič Plantellinih stručnjaka!

Savjeti i ideje, prikupljeni u vodiču, velika su pomoć u planiranju, jer su u njemu Plantelllini stručnjaki saželi praktične upute o odabiru biljaka, njihovom kombiniranju i ključnim dodacima te proizvodima koji balkon ili terasu mogu pretvoriti u najomiljeniji prostor vašeg stana, i to tijekom cijelog ljeta.

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.