if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Brzo i jednostavno do trajno uređenog grobnog mjesta

Uređenje grobnih mjesta može biti brzo i jednostavno. Dobro isplanirane zelene površine mogu biti lijepe i uredne tijekom cijele godine, uz pažljiv odabir biljaka i kvalitetnu izvedbu; i sad u jesensko – zimskim mjesecima.

Prilikom planiranja, imajte na umu, vrijeme koje ćete moći posvetiti brizi prilikom održavanja tijekom godine.

Različite nijanse zimzelenih biljaka za grob

Zimzelene biljke, posebno su dobrodošle pri uređenju većih površina, lijepo će upotpuniti cvjetne kombinacije, teksturom, bojom, a u jesen i zimi zasjati će u svoj svojoj ljepoti.

Možemo kombinirati šimšir, bršljan, …, od četinjača obični bor, puzavi i grmoliki klek i dr.

U zimskom periodu interesantne su biljke s plodovima, kao npr. pernetija, skimija i gaulterija, jer će lijepim plodovima  uljepšati kombinaciju.

Efekt cvjetajućih begonija i sitnih krizantema ili ciklama u jesen. Mini borovi dočaravaju dodatni naglasak.

Raznolikost trava i drugih trajnica

Prekrasne dekorativne kombinacije mogu se napraviti s ukrasnim travama, šašem, hojherom i hermelikom, proljetnim bergenijema i crnim kukurjekom, sjenovite kutove popunimo s  papratima i hostama.

Kao obrub ili prilikom sadnje plitkih cvjetnjaka, na raspolaganju su nam mnoge trajnice: kopriva, veliki izbor seduma, mlječike poznatih kao prekrasne zeleno-bijele cvjetnice.  Puzajućim raznim  vrstama timijana  možete zamijeniti pijesak na grobovima.

Cvjetne jednogodišnje i dvogodišnje biljke mijenjaju izgled cvjetnjaka na grobu

Kombinacijom s cvjetnim  jednogodišnjim  i dvogodišnjim  biljkama  brinemo se o efektnim  promjenama tijekom godine, a poželjno ih je kombinirati s trajnicama.

Kod nas su u jesen na grobovima česte krizanteme koje se lijepo kombiniraju s ukrasnim travama, jesenskim astrama i hermelikama.

U skladnim ružičastim nijansama krizanteme, hojhere, puzavice i hermelike.

Među dvogodišnjim cvjetnicama popularne su raznobojne maćuhice i divovske tratinčice. Krizanteme, maćuhice i jesenski vrijesak, najčešće su i najšarenije jesenske ljepotice, kojima ćemo lijepo urediti gredice.

Prekrasne lukovice za proljetnu cvatnju

U jesen možemo među biljke na gredice posaditi lukovice i gomolje, koji će nas među prvima oduševiti cvijećem u proljeće. Šafrani, zvončići te viši narcisi, tulipani i zumbuli. Sadimo ih pojedinačno ili nekoliko odjednom, ovisno o željenom učinku.

Pravilno održavanje gredice na grobu

Prilikom sadnje grobnih gredica preporučuje se upotreba visokokvalitetnog supstrata s dugotrajnim gnojivima kako bi biljke dobro napredovale, jer će jednogodišnje i dvogodišnje biljke zbog toga bogato cvjetati. Tlo koje odaberemo mora savršeno zadržavati vodu kako bi biljke bile opskrbljene čak i kada ih ne možemo redovito zalijevati.

Plantella zemlja za grobove visoko je kvalitetan supstrat s najkvalitetnijim humusnim tresetom za sadnju i presađivanje svih vrsta ukrasnih  biljaka na grobove. S baršunastom crnom bojom naglašava ljepotu sadnje.

Područje oko biljaka može biti prekriveno Plantella dekorativnom borovom korom ili Plantella drvenim iverjem u smeđi ili crveni boji.

Biljke po potrebi gnojimo i zalijevamo. Drvenaste orezivanjem oblikujemo a odabir biljaka prilagođavamo mjestu i vremenu koje imamo na raspolaganju, tako da će održavanje sadnje biti zadovoljstvo.

4 ideje za sadnju gredice na grobu (120 x 80 cm)

Primjer 1: Zimzelena sadnja

Lijepu zimzelenu kombinaciju  možete dobiti kombiniranjem birane patuljaste smreke, srebrnog kalocefalusa, gaulterije s bijelim i crvenim plodovima te sadnjom crvenolisne imperate koja će i ljeti uljepšati sadnju ukrasnim lišćem.

Umjesto gaulterije možete posaditi i bijele cvjetnice. Ravnomjerno popunite praznine s nekoliko maćuhica u bijeloj ili odgovarajućoj crvenoj boji. Umjesto smreke, stvorit ćete i elegantan naglasak s inače listopadnim visećim arišom (Larix kaempferi ‘Pendula’).

A – 1 stožasta smreka (Picea glauca ‘Conica’)

B – 1 car s crvenim listovima (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)

C – 2 kalocefalusa (Calocephalus brownii)

D – gaulterija s 3 lonca (Gaultheria mucronata)

E – 3 pale gaultherije (Gaultheria procumbens)

Primjer 2: Ružičastocrvena sadnja

Trajna, ružičastocrvena sadnja koja mijenja boju s dodatkom bijele dobiva se tako da se zajedno posadi crvenolisna perjanica, hermelika i bergenia, a prednji dio gredice prekrije mahovinom. Cvjetnjak upotpunite zvončićima i ružičastim i bijelim tulipanima

A – 2 perja s crvenim listovima (Pennisetum ‘Fireworks’)

B – 3 hermelike (Sedum spectabile ‘Brilliant’)

C – 1 srcolika bergenija (Bergenia cordifolia)

D – 4 mahki (Sagina subulata)

E – 4 homulice (Sedum spurium ‘Tricolor’)

Primjer 3: Umjerena sadnja

Ako više volite prigušene plavo-ljubičaste nijanse, tada ćete postići atraktivnu sadnju s lavandom, koja će svojim zeljastim sivim lišćem i oblikom ukrasiti gredicu čak i zimi. Lijepo će svijetliti u društvu ukrasne kadulje, ukrasne trave, američke slame i jesenskih astera.

Sadnju će lijepo zaokružiti puzavi grm, a ako imate na raspolaganju veću gredicu, možete postaviti majčinu dušicu i sprijeda. Za više proljetne topline stavite žute lukovice narcisa na površinu zajedno, a šafran više ispred.

A – 6 sivka (Lavandula angustifolia)

B – 1 lisičjerepa perjanka (Pennisetum alopecuroides)

C – 1 jesenska astra (Aster dumosus ‘Prof. Anton Kippenberg’)

D – 1 okrasni ameriški slamnik (Echinacea purpurea ‘Pink Mist’)

E – 2 pisanolistna žajblja (Salvia officinalis ‘Tricolor’)

F – 3 plazeči skrečniki (Ajuga reptans ‘Sugar Plum’)

Primjer 4: Sadnja u sjenu ili djelomičnu sjenu

Ozelenit ćete polusjenovite i sjenovite gredice s kombinacijom različitih zimzelenih biljaka, te dodati dodatne boje odabranim zeljastim jednogodišnjim i dvogodišnjim trajnicama .

Predlažemo npr. sadnja patuljastog bora, japanskog nemasnog i bršljana zajedno s lukovicama ciklame i zečje djeteline. Sjenovita sadnja uljepšat će domaćina jarkozelenim ovalnim lišćem.

A – 1 japonska skimija (Skimmia japonica)

B – 1 pritlikavi bor (Pinus mugo ‘Humpy’)

C – 1 bršljan (Hedera helix)

D – 1 hosta (Hosta plantaginea)

E – 4 ciklame (Cyclamen persicum)

F – lukovice zajčje deteljice (Oxalis deppei)

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.