if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Bujan ukrasni vrt kojeg će vam zavidjeti

Ukrasni vrt će bujati, cvjetati i na njemu će vam zavidjeti ako  mu posvetite malo pažnje i brige. Cvatnja i bujan rast iscrpljuju biljke i zato ih moramo maziti i paziti.

Svaka biljka ima drugačije prohtjeve prema makro i mikro hranjivima za svoj rast, cvatnju i lijep izgled.

Ruže

Ruže kraljice vrtova će cvjetati cijelu jesen ako ih redovito orezujete i gnojite. Režemo ocvale cvjetove iznad jakog pupa i tako provociramo novi cvjetni izboj. Prihranjujemo ih  Plantella specijalnim kristalnim gnojivom za ruže. Gnojivo je  u kristalnom obliku i zbog toga odmah 100% topljivo te s ekstremno brzim djelovanjem. Možemo ga upotrijebiti na tri načina, rastresti oko grma ili otopiti u vodi i otopinom zaliti ili prskati po lišću. Brza učinkovitost je i prednost ovog kristalnog oblika gnojiva, za razliku od drugih, granuliranih gnojiva na tržištu.  Gnojimo barem više puta u vegetaciji što će osigurati dugu i bujnu cvatnju sve do kasne jeseni.

Rododendroni, azeleje, hortenzije…

Zahtjevne ali i jedne od  najljepših i najelegantnijih biljaka, koja se široko koristi u pejzažnom dizajnu. Glavna karakteristika važna za uzgoj je kiselo tlo koje redovitom gnojidbom i dohranom održavamo u povoljnoj pH vrijednosti. Uz redovito orezivanje ocvalih cvjetova  dohranjujemo ih Plantella specijalnim kristalnim gnojivom za rododendrone. Visok udio  dušika i svih potrebnih elemenata rasta i cvatnje osigurava bujnu cvatnju i lijep izgled biljke a mala potrošnja od ekonomske je važnosti.

 Ukrasno grmlje i stabla

U vrtovima imamo razna ukrasna stabalca i grmove koji nam čine vrt ljepšim. Nemojmo ih zaboraviti prihraniti. Samo dovoljno prihranjene biljke fascinirat  će svojim izgledom. Plantella specijalno kristalno gnojivo za ukrasne biljke upotrijebimo na ukrasnim ljepoticama. Brzo topiv kristalni oblik Plantella specijalnog kristalnog gnojiva za ukrasne biljke osigurat će lijep izgled ukrasnih biljaka . Sadrži prilagođen sastav makro i mikroelemenata. Pakiranje od 1 kg dovoljno je za 100 l vode a otopinom  ili zalijemo biljke i folijarno primijenimo.

Živica od četinara

Svaki ukrasni vrt ima bar jedan četinar ili čak živicu od četinara. Sredinom ljeta biljke često poprime žućkastu boju zbog nedostatka hranjiva i iscrpljenosti. Prihranom Plantella specijalnim kristalnim  gnojivo za četinjače koje sadrži sve potrebne makro i mikro elementes posebno dodanim magnezijem oporavit ćemo biljke brzo. Jednostavnom primjenom i malom potrošnjom tuje, tise, smreke …izgledat  će lijepo i uredno.

Sva specijalna gnojiva su obliku kristala ili granula a možemo potresti oko biljki, koristiti u otopini ili otopinom prskati folijarno.

 Citrusi

Citrusi su postali omiljeni u vrtovima. Najčešće su posađeni u posude zbog lakšeg zbrinjavanja i zaštite na zaklonjene  pozicije  tijekom zime. Važno ih je redovito prihranjivati kako bi nesmetano rasli, cvjetali i donosili plodove. Plantella specijalno gnojivo za citruse u obliku granula primjenjujemo za sve vrste citrusa u ekonomičnoj dozi. Sadrži sva potrebna hranjiva a time ne dolazi do kloroze koja je česta na citrusima.

Surfinije, petunije, milion zvona

Naravno, surfinija zahtijeva redovitu njegu zalijevanjem, gnojidbom i čišćenjem. Samo na taj način naši balkoni mogu biti ukrašeni mnoštvom cvijeća. Za gnojidbu surfinije, petunije i miliun zvona koristimo specijalno tekuće gnojivo Plantella specijalno gnojivo za surfinije, koje sadrži hranjive sastojke i mikrohranjiva prilagođene ovim zahtjevnim vrstama ukrasnih biljaka. Prikladni omjeri makro i mikro hranjiva osiguravaju bujno cvjetanje biljaka u živim bojama, potiče pravilan razvoj korijenja te jačaju njihovu otpornost na stres. Gnojivom se može gnojiti preko korijenja-zalijevanjem  ili preko lišća -prskanjem.

Primjena je jednostavna , otopite gnojivo u vodi i zalijte tom otopinom  svaki tjedan  do kasne jeseni. Ljeti kad biljka obilno cvjeta, gnojiti dva puta tjedno.

Uklanjanje ocvalih cvjetova je poželjno, ali nije neophodno. Prednost uklanjanja ocvalih cvjetova je u ograničavanju bolesti, ubrzavanju cvatnje i uljepšavanju nasada.

Pelargonije

Pelargonije će cvjetati do kasne jeseni ako im redovito uklanjamo ocvale cvjetove i redovito ih prihranjujemo tekućim gnojivom Plantella specijalnim gnojivom  za pelargonije. Gnojivo jača korijenov sustav a time biljke jače stvaraju cvjetne izboje. Mala potrošnja gnojiva prednost je ovog gnojiva.

bacc. ing.agr. Milica Sekulić,  stručni savjetnik za Plantellu,  Unichem Agro

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.