if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Jeftini ili skupi supstrati – isplati li se potrošiti više?

Sve više ljudi sadi povrće, jestivo bilje, voćke i cvijeće u loncima, koritima, visokim posudama na balkonima i terasama. Supstrate biramo prema njihovom sastavu i kvaliteti ali  na kraju često postaje odlučujuća cijena. No, vrijedi li zaista uštedjeti pri odabiru supstrata? Pogledajte što je pokazalo profesionalno testiranje? Plantella je s pravom ponosna na rezultate.

Jeftina i skupa zemlja – prednosti i nedostatci

Na tržištu se nudi širok izbor supstrata nižeg cjenovnog ranga. Prednost takvih supstrata je u tome što su lakše dostupni širem krugu vrtlara. Ali u tome postoje i zamke. S jedne strane, niska cijena je dokaz loše kvalitete supstrata, kao i sadržaja U takvim supstratima biljke su manje razvijene i mogu propasti. Manje su očite nuspojave takvih zemalja – često ti supstrati imaju mješavinu komunalnih komposta pomiješanih u bijeli treset, što može biti vrlo opterećujuće za okoliš, ali prije svega sadrži veliku količinu neželjenih teških metala. To znači da se ni na koji način ne smiju kompostirati i predstavljati rizik za ljudsko zdravlje. Znanstveno je dokazano da otrovne tvari u tlu uzrokuju mnoge bolesti modernog doba, mnoge s nedefiniranim uzrocima kao što su razni karcinomi i plućne bolesti, alergije, bolesti jetre i bubrega.

Viša cijena supstrata omogućuje uporabu boljih sastojaka: kvalitetne mješavine treseta, dokazanog komposta od biljnih ostataka, drvenih vlakana, kokosovih vlakana, organskih gnojiva i aditiva za poboljšanje struktura kao što su kvarcni pijesak, perlit, bentonit, …  Takvi supstrati potiču zdrav razvoj biljaka, ali nisu opterećujući i opasni za okoliš ili za nas korisnike.

Test: Utjecaj kvalitete supstrata na razvoj biljaka

U pokusima ispitivanja učinkovitosti koristili smo nekoliko vrsta supstrata Plantella i Bio Plantella u usporedbi s konkurentskim supstratima kako bismo provjerili koliko učinkovito potiču razvoj biljaka i koje nam rezultate daju. Koristili smo usporedive supstrate za cvjetajuće balkonske biljake ili organske supstrate za sadnju povrća.

Posađene biljke smještene su u testni  staklenik tako da su svi lonci ili korita imali jednak pristup svjetlu i vodi. Razvoj biljaka praćen je u tjednim intervalima i uspoređen su parametri koji su najvažniji određenoj skupini biljaka: razvoj korijena, bujnost i kondicija (vigor)  rasta, broj cvjetova, broj i težina plodova.

Na kraju eksperimenta ubrali smo usjev, odvojili glave i korijenje, osušili ih i izvagali. Testovi su pokazali prednosti i u težini (težini) usjeva i u snazi: veličini, razvoju korijena, boji, čvrstoći, kompaktnosti. Najbolje formirane salate bile su u Bio Plantella organskoj zemlji. Tablica također prikazuje statistički značajnu razliku u odnosu na drugi i treći najbolji supstrat na tržištu.

Poskus sa solatom

Obr.VigorMasa (g)
A – Bio Plantella Organska zemlja5,0202,9
B – konkurencija4,8165,5
C – konkurencija4,8155,1
D konkurencija3,068,3
Ekonkurencija1,08,9
Fkonkurencija2,661,3

Pokus s pelargonijama:

Pri uporabi supstrata Plantella Balkonia u usporedbi  s drugim supstratima, ispitivanja su pokazala statistički značajne razlike u:

  • zadržavanju vode i prozračnosti
  • zdrav kompaktan rast, tamnija boja i veličina lista
  • bolje ukorjenjivanje biljaka
  • povećan broj cvijetnih izboja na biljci
B – Plantella Balkonia, A- substrat konkurencije

AUTOR I FOTO : Špela Kadivec, dipl. inž. agr. in hort.

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.