if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Jesenska obnova iscrpljenih travnjaka i sijanje novih

Koncem ljeta, čak i mnogi njegovani travnjaci, izgledaju iscrpljeno. Visoke ljetne temperature i jako sunce napravili su svoje. Sad je na nama da oporavimo travnjak kako bi što duže izgledao lijepo a idealno je vrijeme i za pripremu  novih travnjaka.

 1. OPORAVAK POSTOJEĆIH TRAVNJAKA

Košnja i gnojidba najvažniji su zadaci na travnjaku, a za lijep travnjak također su važni prozračivanje, dosijavanje te pravilno i dovoljno zalijevanje.

 • Gnojidba: Košnjom travnjaka odnosimo organsku tvar iz travnjaka i osiromašujemo tlo za daljni rast. Prihrana trave jedna je od najvažnijih čimbenika jednako zelenog i bujnog travnjaka.
  Nahranjen travnjak ojačati će korijenov susatav i lakše će prezimiti tokom zime a u rano proljeće biti će spreman za novu sezonu. Ako je travnjak jako stradao od suše i vrućine moramo ga oporaviti , prihranjuje se  i organskim gnojivom Bio Plantella Vita, koje sadrži bio stimulatore: aminokiseline i vitamine.
 • Košnja: Tijekom jeseni rodovito kosimo travnjak kako bi potakli bolji rast. Kosimo malo niže na visinu od 3 centimetra. Preniski rez oslabljuje travnjak, a previsok premalo potiče rast bočnih izdanaka, pa travnjak postaje rjeđi i osjetljiviji na opterećenja poput npr. gaženja..
 • Zračenje i obnavljanje travnjaka: Travnjak u jesen prozračimo i po potrebi ga obnovimo. Prozračivanjem travnjaka smanjujemo zbijenost tla, omogućujemo dubok rast korijena i osiguravamo dobar primitak trave.
  Najbolje je travnjak kratko pokositi, zatim prozračivačem ( vertikulatorom)  ili vilama prozračimo travnjak, praveći rupe u zemlji.
 • Dosijavanje praznih mjesta na postojećem travnjaku: Često na travnjaku imamo prazna mjesta koja treba popuniti. Važno je malo razrahliti zemlju, odstraniti postojeće korove i nadodati sloj kvalitetne Plantella Vrtne zemlje.
  Za sjetvu biramo kvalitetne travne mješavine Plantella koje imaju svoje specifične značajke. Travnjaci obično imaju vrlo različite uvjete za rast trave.
  Za sve pozicije i vremenske prilike odaberemo univerzalnu mješavinu za travnjak Plantella Univerzal koja dobro uspijeva na suncu i u sjeni, brzo raste i dobro se razvija. Plantella Viva raste dobro uspijeva i u sjeni, Plantella Adria dobro raste na suhim tlima i za vrućih ljeta pa je osobito primjerena za mediteranske uvjete.
  Posebnom kvalitetom se ističe mješavina sjemena u Plantella Contessa gdje je sjeme obloženo hranjivima  i osigurava brzo nicanje i zaštitu od ptica. Nakon sjetve površinu povaljamo da bi se sjeme lijepo primilo za podlogu te potom zalijemo.
 • Zalijevanje: Travnjaku ne smije nedostajati vode, ako želimo da bude gust, snažan i lijepo zelen. Da li travnjaku nedostaje vode možemo provjerit  tako da podignemo komad travnatog pokrova i u zemlju zarijemo oštri štap ili oštar metalni predmet.
  Predmet bi trebao glatko i lako prodrijeti kroz tlo. Kad ga izvučemo, trebao bi biti vlažan do visine od 8 centimetara. Ako se to ne dogodi, potrebno je zalijevanje.

2. PRIPREMA NOVIH TRAVNJAKA

Jesen je idealno vrijeme za sijanje novih travnjaka. Temperature su puno niže od ljetnih i to je pogodno za pripremu novih travnjaka.

Važno je temeljito pripremiti površinu gdje namjeravamo posijati travu. Najvažniji koraci do bujnog, zelenog i lijepog travnjaka su:

 1. Gnojidba: prije obrade tla, temeljito pognojimo površinu organskim peletiranim gnojivom Plantella Organik kako bi se obogatilo tlo i dodalo što više hranjiva i organske tvari,
 • Obrada zemlje: čisti se  površina od korova, freza se površina temeljito a time i unosi gnojivo u zemlju,  grabljama se poravnavaju neravnine kako voda ne bi stajala na neravnom terenu,
 • Dodavanje kvalitetnog površinskog sloja zemlje: dodamo površinski sloj kvalitetne zemlje Plantella Ideal,
 • Odabir prilagođenog sjemena za poziciju: sjeme trave biramo iz palete sjemenskih mješavina Plantella, kao i kod dosijavanje postojećih travnjaka, prema klimatskim uvjetima i poziciji travnjaka,
 • Valjanje posijanog sjemena valjkom kako bi se sjeme što bolje primilo,
 • Zalijevanje nakon sijanja: ako nema kiše zalijemo posijano sjeme sitnim mlazom vode (orošavanjem), kako ne bi isprali sjeme, zalijevamo svaki dan dok ne nikne sjeme a nakon toga prema potrebi,

3. PROBLEMI TRAVNJAKA

 • Mahovina je veliki neprijatelj travnjaka, jer se mjesta pod mahovinom  brzo šire i travi oduzimaju sve potrebne hranjive sastojke, zrak i vodu. Kad se mahovina raširi po cijeloj površini trave, mogli bismo reći da je gotovo s našim travnjakom, jer ga mahovina potpuno zaguši. Stoga je vrlo važno mahovinu konstantno i pravodobno suzbijati.
  Kad se mahovina pojavi na našem travnjaku, najbolje je upotrijebiti posebno sredstvo Plantella protiv mahovine 3u1. Ovo je specijalno sredstvo za travnjak trostrukog djelovanja: uspješno uklanja i sprječava mahovinu u travi, dodane hranjive tvari omogućuju brz i gust rast, a kremeni pijesak rahli i zrači površinu travnjaka.
 • Korovi: na travnjacima često rastu i razne vrste korova. Ako ne želimo korov u svom travnjaku možemo ga ukloniti sa sredstvima namijenjenim za to. Vivera Banvel 480 S je registrirani selektivni herbicid za emulziju (ec) za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova a najviše se koristi protiv poljskog slaka, običnog slaka, kupine, kiselice.

Više savjeta i ideja za njegu travnjaka možete pronači u besplatnom vodiču Kako do travnjaka iz snova.

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.