if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Kada i kako zaštiti citruse od niskih temperatura

Citrusi ili agrumi postali su omiljene biljke posađene u vrtovima ali i kao dekorativne biljke u velikim ukrasnim posudama na terasama i balkonima. Naranče, mandarine, limuni, kumkvat – svatko od nas ima bar jednu biljku u svom domaćinstvu. Citrusi su mediteranske biljke ali ih u zadnje vrijeme možemo naći i na kontinentu kako krase okućnice ali većinom posađene u velike posude. 

Kako citrusi trebaju mediteransku klimu potrebno je poznavati klimatske prilike i agrotehničke mjere za zaštitu citrusa od hladnoće i zimskih hladnih vjetrova. Od svih mjera zaštite, jedna od najvažnijih je borba protiv mraza i jakih sjevernih vjetrova. 

Kako citruse zaštiti od stradavanja?

Tijekom hladnijih dana kasne jeseni treba voditi računa o zaštiti stabala citrusa. Sve vrste citrusa ne podnose jednako niske temperature. Neke su vrste otpornije, a neke manje otporne.

Na stablima najprije smrzava lišće, a kod jačih mrazeva i jednogodišnje i dvogodišnje grančice. 


Kad se temperatura spusti jako nisko, do – 10 °C i niže, dolazi do oštećenja skeletnih grana i cijelog stabla. Limun gubi lišće i jednogodišnji prirast već kod – 3 do – 5 °C, naranča kod – 6 do -7 °C, a mandarine kod -7 do -8 °C.

Najčešći načini zaštite stabala agruma od zimskih hladnoća i hladnih jakih vjetrova jesu: 

  • premještanje posuda s citrusima u zaštićen prostor ili zavjetrinu (južna pozicija s više sunca) – najbolje na temperaturi između 5 i 10 °C
  • omotavanje cijelih stabala s raznim materijalima (agril, juta…), 
  • podizanje prirodnih vjetrobrana (najčešće od čempresa i maslina sorte Cimpresino) te umjetnih vjetrobrana od trstika, mreža i sličnih materijala.

Jedna od mjera koja dodatno potpomaže boljoj otpornosti lišća agruma na zimske hladnoće je prskanje krošnje jednim od pripravaka na osnovi bakra. Primjenom proizvoda Bio Plantella Bakar (pripravak  s 50% bakrovog oksiklorida) biljke postaju otpornije na pojavu bolesti koje su posljedica stresnih situacija a i niskih temperatura.

Preporuka za zaštitu citrusa

Ne gnojimo citruse u jesen s mineralnim gnojivima. Važno je dodati organsku tvar koja će pripremiti korijen na novu vegetacijsku godinu. 


Plantella Organik idealno je jesensko organsko gnojivo koje će citrusima pomoći da korijen prezimi u idealnim uvjetima. Gnojivo djeluje više od 6 mjeseci i biljke će biti spremne na novu vegetaciju i plodonošenje u novoj sezoni. S doziranjem budimo oprezni i držimo se uputa na proizvodu te gnojimo udaljeno od debla voćke.

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.