if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Kako do vrhunskog maslinovog ulja?

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mire Stojaković pravi je primjer kada ljubav prema maslini umjesto hobija preraste u nešto veće. Mira i Anđelka Stojaković sestre, poduzetnice iz Rijeke uz veliku pomoć prijateljice Ljilje i obitelji, podigle su maslinike na 3 hektara gdje je posađeno 850 stabala

Maslinik se nalazi u Istri, na trećem kilometru od Bala prema Rovinju, na blagoj padini okrenutoj moru. 

Masline su posađene prije 8 godina a sorte su buža, istarska bjelica, pendolino, frantoio, leccino od kojih se proizvede oko 1000 litara vrhunskog maslinovog sortnog ulja. 

Naziv brenda ulja Le Finide, nositelja OPG-a Mira Stojaković, je po mikrolokaciji u katastru zemljišta. Dokaz kvalitete maslinovog ulja je to što je ulje već osvojilo visoke nagrade na stručnim ocjenjivanjima.

Berba je upravo završila, a obavili su je rodbina i prijatelji pod nadzorom i organizacijom vrijednog Anđelkinog sina Deana. Svaki dan nakon berbe masline se prerađuju u lokalnim uljarama da bi se dobilo najkvalitetnije maslinovo ulje. Nakon berbe slijedi temeljita organska gnojidba kako bi masline bile u kondiciji u pravo vrijeme.

Gnojidba stajnjakom koja traja mjesec dana – ili Plantella Organik za masline

Složne sestre Mira i Anđelka svakako imaju puno znanja o maslinarstvu. Svaku radnju u masliniku pomno planiraju i odrađuju uz pomoć rodbine i prijatelja.

Gospođa Mira, inače pravnica po struci, ispričala je zanimljivu priču o organskoj gnojidbi i razlogu zašto su se odlučile za Plantella organska gnojiva. Kako je priprema terena za sadnju maslina bila poprilično zahtjevna trebalo je puno mudrosti i znanja. Prije 8 godina, nakon profesionalno iskrčenog i pripremljenog tla za sadnju slijedila je gnojidba sadnih mjesta.

Naravno želja je bila da se pristupi što prirodnijem gnojivu i da se prema analizi tla odradi kako treba. Gospođa Mira saslušala je savjete o količinama i preporukama te naručila stajski gnoj.
Tada nije mogla ni zamisliti što ih očekuje. Na dan isporuke stajskog gnojiva počeli su stizati kamioni prepuni stajnjaka.

Količina koja je preporučena šokirala je sestre te su se našle u problemu kako će tu količinu gnojiva rasporediti i razbacati po površini. Gnojidba je potrajala koji mjesec i jako svih iscrpila.

Kao vjerne, dugogodišnje čitateljice lista Maslina pročitale su savjet o Plantella gnojidbi i odluka je donesena u istom trenutku da se nadalje koriste Plantella organska gnojiva. Gospođa Mira kaže da joj je najdraža rečenica, koju je pročitala bila Plantella Organik za masline od 25 kg hranidbeno mijenja 750 kg stajskog gnojiva.

Od tog trenutka suradnja Plantelle i OPG Mire Stojaković je u neraskidivoj vezi. Dodatno zadovoljstvo je što lokalna trgovina, Am grupa –Vodnjan, preuzme odgovornost i isporuči gnojivo u maslinik. Plantella organska gnojidba obavlja se u ovom masliniku svake godine a masline zahvaljuju obilnim i kvalitetnim prinosom.

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.