Kako spasiti travnjak sredinom ljeta

Tijekom ljeta travnjak može izgledati lijepo ako smo se ranije pobrinuli za njegovu kondiciju, prihranu i osigurali navodnjavanje. Zbog pomanjkanja hranjiva, vode i neadekvatnog sastava tla, travnjak  krajem srpnja i u kolovozu najčešće  izgleda neuredno i neujednačeno zeleno.

Travnjak je lijep kada  je ujednačene zelene boje, uredan, bez mahovine i korova. Njegu travnjaka prilagodimo podneblju gdje se travnjak nalazi jer nije isto brinuti se za mediteranski ili kontinentalni travnjak. Veći oprez je potreban kod održavanja mediteranskih travnjaka.

U par koraka oporavimo travnjak sredinom ljeta

  • Navodnjavanje  travnjaka

I kada  travnjak izgleda kao da mu nema pomoći treba pokušati spasiti travu. Osnovna potreba trave je voda. Ako imate  mogućnost postavite prskalice za vodu i u večernjim satima ostavite sat vremena da se travnjak orošava. Sitne kapljice vode iz prskalica za travu na  duže vrijeme imat će značajniji učinak od kratkog zalijevanja gumom u mlazu .

  • Brz oporavak aminokiselinama  i vitaminima

Nakon što smo dobro zalili vodom za brži efekt oporavka travu možemo poprskati otopinom    aminokiselina i  vitamina Bio Plantella Vitom. U kantu od 10 l vode dodamo 30-40 ml Bio Plantella Vite i otopinu ulijmo u ručnu prskalicu. Namjestimo sitni mlaz za prskanje i primijenimo po travi u hladnije doba dana a najbolje je navečer. Trava će se kroz par dana oporaviti. Tretman ponovimo za 10 dana.

  • Dohranjivanje

Kada je trava oporavljena redovito je zalijevamo vodom u večernjim satima i čim krene s ponovnim rastom prihranimo je s Plantella specijalnim gnojivom za travu. Gnojivo je u granulama koje jednolično rasipamo  po travnjaku a one će se otopiti prilikom zalijevanjem vodom. Za 30-ak m2 upotrijebimo 1 kg Plantella specijalnog gnojiva za travu koje sadrži dovoljnu količinu dušika , fosfora, kalija i mikroelemente za ujednačen rast trave.

  • Košnja

U ljetnim mjesecima budimo pažljivi s visinom košnje trave. Kosimo nešto više nego u proljeće a najbolje je na visinu 4- 5 cm. Ako su temperature jako visoke radije pričekajmo koji dan za košnju ili  kosimo predvečer kad su niže temperature i nema sunca.

  • Uklonimo korov s travnjaka

Na travnjacima često rastu i razne vrste korova. Ako ne želimo korov u svom travnjaku možemo ga ukloniti sa sredstvima namijenjenim za to. Banvel 480 S je registrirani selektivni herbicid za emulziju (EC) za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova a najviše se koristi protiv poljskog slaka, običnog slaka, kupine, kiselice.

Još više savjeta za održavanje travnjaka možete pronači u vodiču Kako do travnjaka iz snova.

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik za Plantellu Unichem Agro

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.