if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Kako spasiti travnjak sredinom ljeta

Tijekom ljeta travnjak može izgledati lijepo ako smo se ranije pobrinuli za njegovu kondiciju, prihranu i osigurali navodnjavanje. Zbog pomanjkanja hranjiva, vode i neadekvatnog sastava tla, travnjak  krajem srpnja i u kolovozu najčešće  izgleda neuredno i neujednačeno zeleno.

Travnjak je lijep kada  je ujednačene zelene boje, uredan, bez mahovine i korova. Njegu travnjaka prilagodimo podneblju gdje se travnjak nalazi jer nije isto brinuti se za mediteranski ili kontinentalni travnjak. Veći oprez je potreban kod održavanja mediteranskih travnjaka.

U par koraka oporavimo travnjak sredinom ljeta

  • Navodnjavanje  travnjaka

I kada  travnjak izgleda kao da mu nema pomoći treba pokušati spasiti travu. Osnovna potreba trave je voda. Ako imate  mogućnost postavite prskalice za vodu i u večernjim satima ostavite sat vremena da se travnjak orošava. Sitne kapljice vode iz prskalica za travu na  duže vrijeme imat će značajniji učinak od kratkog zalijevanja gumom u mlazu .

  • Brz oporavak aminokiselinama  i vitaminima

Nakon što smo dobro zalili vodom za brži efekt oporavka travu možemo poprskati otopinom    aminokiselina i  vitamina Bio Plantella Vitom. U kantu od 10 l vode dodamo 30-40 ml Bio Plantella Vite i otopinu ulijmo u ručnu prskalicu. Namjestimo sitni mlaz za prskanje i primijenimo po travi u hladnije doba dana a najbolje je navečer. Trava će se kroz par dana oporaviti. Tretman ponovimo za 10 dana.

  • Dohranjivanje

Kada je trava oporavljena redovito je zalijevamo vodom u večernjim satima i čim krene s ponovnim rastom prihranimo je s Plantella specijalnim gnojivom za travu. Gnojivo je u granulama koje jednolično rasipamo  po travnjaku a one će se otopiti prilikom zalijevanjem vodom. Za 30-ak m2 upotrijebimo 1 kg Plantella specijalnog gnojiva za travu koje sadrži dovoljnu količinu dušika , fosfora, kalija i mikroelemente za ujednačen rast trave.

  • Košnja

U ljetnim mjesecima budimo pažljivi s visinom košnje trave. Kosimo nešto više nego u proljeće a najbolje je na visinu 4- 5 cm. Ako su temperature jako visoke radije pričekajmo koji dan za košnju ili  kosimo predvečer kad su niže temperature i nema sunca.

  • Uklonimo korov s travnjaka

Na travnjacima često rastu i razne vrste korova. Ako ne želimo korov u svom travnjaku možemo ga ukloniti sa sredstvima namijenjenim za to. Banvel 480 S je registrirani selektivni herbicid za emulziju (EC) za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova a najviše se koristi protiv poljskog slaka, običnog slaka, kupine, kiselice.

Još više savjeta za održavanje travnjaka možete pronači u vodiču Kako do travnjaka iz snova.

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik za Plantellu Unichem Agro

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.