if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Kako spriječiti probleme na rajčicama?

Primijetili ste da s vašim rajčicama, (čili) papričicama ili ostalom plodovitom povrću nešto nije u redu? Upoznat ćemo vas sa simptomima nedostatka ili deficita ključnih elemenata u ishrani ovih biljaka i o najvažnijim mjerama, kojima možete spriječiti pojavu najznačajnije bolesti rajčica – plamenjače. 

Rajčica, isto kao krastavac, tikvica, paprika, lubenica, dinja, kupus, kelj, cvjetača, … ima potrebu za većom količinom hranjiva. Ako ih ne dobiju na vrijeme, nastaju deformacije ploda, oštećenja a rast i sazrijevanje plodova je usporen. Prihranu biljaka u povrtnjaku treba obavljati s prirodnim gnojivima koja sadrže  mnogo kalija, algi i vitamina.

Bio Plantella Organsko gnojivo za rajčice je tekuće gnojivo koje sadrži sve navedene sastojke i koje će održati vaše rajčice i  papričice, tikvice i ostalo plodovito povrće bujno i zdravo, a krajem sezone imati čete kvalitetnije plodove i količinski više prinosa. Dobro ishranjena biljka će lakše podnositi visoke temperature ali i promjenu temperatura dan-noć. 

Rajčici treba i dovoljno kalcija!

Pomanjkanje kalcija vidljivo je na vršnom lišću koje je ispočetka sitnije, gornja je strana tamnozelena s blijedim rubom a dolazi i do fleka-mrlja na plodovima i pucanja plodova. 

Pomanjkanje kalcija možemo korigirati folijarnom prihranom Bio Plantella Kalcijem za rajčice. Djeluje trostruko – kao bio stimulator, gnojivo i korektor za nedostatak kalcija. Učinkovito sprječava trulež plodova i pucanje plodova rajčice te smanjuje rizik od gorke pjegavosti a upotrebljavamo ga sve od početka formiranja ploda do zrelosti, svakih 7 – 10 dana.

Plamenjača već uništava naše rajčice

Plamenjača rajčice je glavni krivac zašto kišnih godina malo tko ima rajčice na vrtu – sve od lipnja do rujna munjevito se širi i uništava rajčice. Zbog bolesti na starijim listovima biljaka uočavamo sivozelene mrlje, a na donjoj strani listova je bijeli pljesnivi premaz. Pjege i tamne mrlje se također pojavljuju na stabljici, koje se suše i odumiru. Ako  se zaraze i plodovi, oni potamne i raspuknu se, te postaju nejestivi. 

Ko so suhi in vroči dnevi, plesni ni. Ko pa se prično prva deževja ter vlažna jutra in noči, se paradižnikova oziroma krompirjeva plesen na paradižniku hitro pojavi na zelenjavnem in okrasnem vrtu.

Ukoliko ćete reagirati prekasno, možete na vrtu naići na potpuno „spaljene“ listove i većinu zaraženih plodova – tad je često prekasno. Stoga, protiv ove bolesti, treba poduzeti mjere odmah i protiv bolesti upotrijebiti  registriran preparat. Rajčice ćemo bolje zaštititi ako ih prekrijemo folijom.

Nužno je i redovito preventivno prskanje prirodnim sprejem Bio Plantella Vital za rajčice. Ovaj je preparat na bazi poljske preslice, koji je iznimno bogat silicijem, kalcijem i drugim mineralima i vitaminima. Time jača stanične stijene biljaka i sprječava rizik od zaraze. 


Plantella webinar: Uzgoj rajčica i drugog plodovitog povrća

Rajčica je najomiljena i najčešća biljka u našim vrtovima. Željeli bi, da naše rajčice i drugo plodovito povrće bude ekološki uzgojeno i ostane zdravo do berbe. E to, baš i nije jednostavno, za taj uspijeh potrebno je puno znanja, iskustva i truda. Velika pomoć u eko uzgoju su nam kvalitetna sredstva za uzgoj, njegu i zaštitu a plodovi će nam zahvaliti svojim pravim okusom i kvalitetom.

Od stručne savjetnice za Plantellu, Milice Sekulić, iz predavanja ćete saznati kako saditi i njegovati rajčice, tikvice, paprike i drugo plodovite povrće.

Pogledajte webinar>>>

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.