if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Kako uspjeti u uzgoju domaćih eko rajčica?

Rajčica je najomiljena i najčešća biljka u našim vrtovima.  Za uspješan uzgoj potrebno je puno znanja, iskustva i truda. Toliko više, ako ih želimo uzgojiti na ekološki način. Ali jedan od glavnih trikova za uspjeh je, da izaberemo visoko kvalitetna sredstva za sadnju, njegu i zaštitu, jer ako se bolest jednom pojavi teško ćemo rajčicu riješiti od propasti. Zdravlje rajčica ovisi o temperaturi tla kod sadnje

Krajem travnja, ako je dovoljno toplo i u svibnju presadnice plodovitog povrća iz zaštićenih prostora sadimo na otvorene površine. Rajčice, paprike, tikvice i patlidžani sade se na otvoreno u fazi 5-7 listova. 


This image has an empty alt attribute; its file name is paradiznik-sadike-v-zemlji-768x512-1.jpg

Pravo vrijeme za sadnju je trenutak kada se tlo zagrije na 15°C jer trebaju više topline. Taj podatak je bitan jer kod temperature niže od 10°C njihov rast se prekida i nema cvatnje.  

Organska gnojidba je jako bitna

Specifične vremenske prilike ovog proljeća mnogima nisu dozvolile pripremne radove u vrtovima, ali je vrijeme za primjenu kvalitetnog organskog gnojiva. 

Najbolja za poboljšanje kvalitete tla u povrtnjaku je Biogrena, 100% organsko gnojivo dugotrajnog djelovanja, koje osim bogatog sastava sadrži mikroorganizme i aminokiseline.

Za manje vrtove i visoke gredice  posebno je primjereno potpuno organsko gnojivo veće vrijednosti Bio Plantella Nutrivit za rajčice i plodovito povrće, kojeg možemo upotrijebiti za pripremu tla za sadnju, a isto i za dognojavanje. Ovo 100 % organsko gnojivo sadrži i više kalija, koji je bitan za čvrste i ukusnije plodove bogate vitaminima. Kalij takođe regulira opskrbu vodom i time povećava otpornost na sušu.

Pri sadnji u gredice dodajemo odličan supstrat za sadnju i presađivanje Bio Plantella Zemlja za rajčice. 

Planiranje sadnje i plodored

Rajčici su dobri susjedi grah, češnjak, kupusnjače, salata glavatica, poriluk, kukuruz, mrkva, peršin, lisnata salata, cikla, celer, a loši susjedi grašak, koromač, krumpir. Rajčica dobro podnosi samu sebe, a ispred nje u plodoredu ne mogu biti iz iste porodice npr. krumpir ili paprika, a nakon rajčice sade se mahunarke. Paprika također ne podnosi samu sebe. 

Da bi presadnice dobro podnijele stres samog presađivanja, odlično pomaže prirodno gnojivo Bio Plantella Vita, vitaminski kompleks sa ekstremno brzim djelovanjem. 

Kasnije redovito dognojavamo tekućim organskim gnojivom Bio Plantela Organskim gnojivom za rajčice iz morskih algi i s dodatkom prirodnog kalija za zdrave i sočne plodove.

Nakon sadnje rajčice, paprike i patlidžana potrebno je obaviti navodnjavanje, najbolje vrijeme je jutro.

This image has an empty alt attribute; its file name is paradiznik-namakalni-sistem-1024x683.jpg

Sve je modernije i sadnja rajčica, paprika i ostalog plodovitog povrća u posude

Evo nekoliko primjera kombinirane sadnje plodovitog povrća u njima.

Eko zaštita od bolesti u paketu sve za zdrave rajčice

U paketu sve za zdrave rajčice nalaze se i sredstva protiv truleži i pucanja rajčica kao i sredstvo protiv bolesti plamenjače, pepelnice i plijesni, ali o tome ćemo pisati u svibnju, kada u vrtu, visokim gredicama i posudama sve malo poraste.

A ta sredstva su Bio Plantella Kalcijevo lisno gnojivo za rajčice i Bio Plantella Vital za rajčice, na bazi poljske preslice.


WEBINAR

Uzgoj rajčica i drugog plodovitog povrća

Rajčica je najomiljena i najčešća biljka u našim vrtovima. Željeli bi, da naše rajčice i drugo plodovito povrće bude ekološki uzgojeno i ostane zdravo do berbe. E to, baš i nije jednostavno, za taj uspijeh potrebno je puno znanja, iskustva i truda a o kvalitetna sredstva za uzgoj.

Pratite naš stručni webinar i saznajte:

???? Uvjete za uzgoj rajčica i plodovitog povrća

???? Kako se kvalitetno pripremiti na sadnju

???? Kako održavati kondiciju biljaka za dugo plodonošenje

???? Kako se zaštititi od štetnika i bolesti.

POGLEDAJTE WEBINAR >>>


PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.