if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Najbolji način za obranu maslinika od štetnika su žute ploče

U periodu od formiranja rese pa nadalje, sve do berbe plodova masline, na nama je važan zadatak obrane plodova od napada raznih štetnika. Čovjek svojim znanjem i ranim prepoznavanjem prisustva štetnika i bolesti može uvelike pomoći sprječavanju nastanka velikih ekonomskih šteta.

Poznati maslinar Silvano Puhar na vrijeme postavi Bio Plantella žute ploče u svoje maslinike.

Štete na maslini mogu nanijeti mnogi štetnici ali i bolesti. Sreća je u tome što samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete. Važni štetnici na maslini su maslinina muha, svrdlaš, maslinin moljac, a od bolesti masline ističu se gljivične bolesti paunovo oko, olovna bolest te bakterijska bolest rak masline.

Koja je trenutno najveća prijetnja?

U prolječu je najveća prijetnja od maslinovog moljca i svrdlaša (Rhynchites cribripennis ) a u lipnju možemo očekivati i pojavu maslinove muhe (Bactrocera oleae)  koja u nadolazećem periodu može napraviti velike štete na plodovima masline. Važno je znati prepoznati štetnika kako bi se primijenio registrirani insekticid. Praćenje ovog štetnika možemo izvršiti sistemom otresanja grana na bijelu podlogu ili vješanjem  žutih ploča Bio Plantella u krošnju maslina.

Kako se boriti protiv svrdlaša?

Prošlih godina prisutnost svrdlaša u maslinicima uočili smo na žutim pločama. Plod je bio u to vrijeme još jako malen da bi na njemu uočili ubode. Odrasli kukac je mala pipa crvenkasto-smeđe boje i veličine oko 0.5 cm. Štete radi ubodima na plodu (više uboda na jednom plodu) te se nakon toga plodovi počinju sušiti i otpadaju. Ubod maslinove muhe uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojeg se razvija ličinka u plodu. Takvi plodovi opadaju a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete.

Važno je znati prepoznati i pratiti brojnost maslinove muhe

Maslinova muha ima  najčešće tri generacije, a razvoj joj ovisi o temperaturi, vlazi zraka ali i o osjetljivosti pojedine sorte.

Tijekom lipnja najčešće se pojavljuje prva generacija maslinove muhe i važno ju je tada primijetiti i spriječiti njezino razmnožavanje. Štete na maslinama prethodnih godina dokazale su važnost ovog štetnika.

Kako pratiti prisustvo maslinine muhe??

Najjednostavnije je objesiti, na grane maslina, Bio Plantella Žute ljepljive ploče i tako pratimo let i prisustvo štetnika u masliniku. Postavljanjem većeg broja ploča po stablu možemo znatno utjecati na smanjenje populacije maslinove muhe. Ako je uočena veća brojnost tretiramo dozvoljenim sredstvima. Pogrešno je koristiti insekticide prije nego smo zabilježili veći broj štetnika u masliniku.

Kako obraniti plod masline od štetnika?

Bio Plantella Žute ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha, moljac, svrdlaš. Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila.

Jednostavnu primjenu omogućuju i žičice (koje se nalaze u pakiranju) kojima se ploče objese na stablo masline. Žute ploče zaštićene su papirom kojeg pri vješanju na stablo treba odstraniti.

Postavljanjem žutih ploča Bio Plantella u vinograd pratimo pojavu opasnog američkog cvrčka.


PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.