if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Pravo vrijeme za rezanje i prvo prskanje voćaka i bobičastog voća

U vrtovima danas sadimo  širok izbor  voćaka. Raznolikost voćnih vrsta oduševljava nas tijekom cijele godine svojom formom, cvatnjom  i ukusnim plodovima. Svaka vrsta, međutim, ima svoje specifičnosti i zahtjeve prema rezidbi  tijekom godine. Važna je pravilna rezidba u pravo vrijeme  a voćke će nam se zahvaliti za naš trud tijekom godine obilnom cvatnjom i bogatim prinosom.

Potrebno je odrediti  pravo vrijeme za prskanje, što će značajno smanjiti problem štetnika i bolesti u vašem voćnjaku. Prskanje bakrom dobro je obaviti nakon rezidbe, jer se tako dezinficiraju rane. Također je dobro s bakrom dezinficirati sve alate (pile, škare) kako  bi spriječili  mogući prijenos bolesti sa biljke na  biljku.

Prvo prskanje

Proljeće je vrijeme za prvo prskanje, koje se još naziva i zimsko prskanje. Time se značajno smanjuju štete od bolesti i štetnika tijekom sezone. Štetočine predstavljaju veliku opasnost za sve biljke u našem vrtu. Uništavaju usjeve, prenose bolesti i iscrpe biljke. Kako bismo spriječili oštećenja, za prvo zimsko prskanje koristimo  prirodno sredstvo Bio Plantella Ovitex. Za jačanje biljaka prskajte bakrenim sredstvom Bio Plantella Bakar.

Mnogi štetnici, njihove ličinke i jaja prezime na drveću, grmlju i drugim drvenastim biljkama u našem vrtu. Skrivaju se u kori debla, grana. Svaki procjep može biti utočište za štetnike. Stoga je vrlo važno provesti zimsko prskanje uljem za prskanje Bio Plantella Ovitex. Proizvod se miješa s vodom u prskalici, a cijelo stablo je temeljito okupa prema uputama. Napravimo sloj  s uljem za štetočine koji ih guši i uništava.

Prskanje obavljamo u  dobro zaštićenoj odjeći, sa zaštitnim naočalama, maskom na dišnim putevima i rukavicama.

Što koristimo za prvo prskanje i kada?

  • Prskamo  voćke, bobičasto voće i ukrasno bilje.
  • Sredstva koristimo pojedinačno, inače je učinkovitost uvelike smanjena.


Pravilna uporaba bakrenog sredstva Bio Plantella BAKAR

Bio Plantella Bakar je visoko koncentrirani bakreni (Cu) pripravak, pa je izvrstan za prskanje lišća voćaka  i drugih kultura . Poboljšava prirodnu otpornost, fotosintezu i prihvaćanje hranjivih tvari u biljku. Biljke su tako zdravije i bolje rađaju.

Ne treba nam FFS kartica za kupnju.

Pravilna uporaba Bio Plantella OVITEX protiv štetočina

Bio Plantella Ovitex je potpuno prirodan insekticid i akaricid koji brzo uništava sve razvojne faze štetnih insekata poput štitastih ušiju, lisnih uši i grinja.

Dostupan je u specijaliziranim trgovinama, s  ffs karticom.

Koristite ulje Bio Plantella Ovitex u sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte naljepnicu i informacije o proizvodu.

Na što treba obratiti pažnju pri prskanju voćaka i bobičastog voća

U vrijeme prskanja temperatura mora biti iznad 5°C, ali i  najmanje 6 sati nakon prskanja. Biramo dan bez vjetra i jakog sunca. Naravno, nakon prskanja ne bi smjela padati kiša, inače prskanje treba jednostavno ponoviti kada su vremenski uvjeti povoljni. Prskanje će biti najučinkovitije u fazi kada se pupoljci počnu bubriti. Ako je moguće, ponovite prskanje za 7-14 dana. Pazite da prskate samo do stadija mišjih uši. Inače možemo oštetiti mladi prirast. Kada je pravo vrijeme za prskanje, moramo sami utvrditi redovitim svakodnevnim pregledom stabala. Ponekad imamo blagu zimu i pupoljci se ubrzo počnu bubriti  i obrnuto, u dugoj i hladnoj zimi jednostavno počekamo za prskanje. Tako pratimo prirodne procese i prilagođavamo im se za najbolju zaštitu naših biljaka.
PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.