if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Radovi u voćnjaku u kasnu jesen

Voćari znaju da u jesen, nakon završene berbe voća, počinje priprema za sljedeću vegetacijsku godinu. Koji nas sve radovi čekaju u kasnu jesen? Zaštita i gnojidba voćaka, sadnja mladih voćaka, sanitarna rezidba, …

Zaštita voćaka

Zaštitu voćaka nakon berbe započinjemo sakupljanjem otpalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih i polomljenih grana. Sve ove dijelove voćke treba iznijeti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija patogena. Jesensko prskanje voćaka i vinograda je obavezna mjera zaštite.

Dokazana dobra praksa je upotreba bakrenih sredstava jer se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač šljive, monilije koštičavih voćki (marelice, breskve, šljive, trešnje i višnje), bakteriozne  plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova marelice i drugih koštičavih voćki, kovrčavost lišća breskve, eskorioze vinove loze …  

Bio Plantella Bakar  bakreno je sredstvo koje koristimo na voćkama. Voćke počinjemo tretirati kada opadne 20 % lisne mase i ponovimo kada lišće potpuno opadne. 

Prskamo u koncentraciji 20 g /10 l vode. Važno je okupati cijelu voćku jer tako sprječavamo razvoj i širenje patogena i bolesti. Tretiranje treba obaviti po lijepom vremenu, bez vjetra. Zaštićeno stablo voćke  bolje podnosi niske temperature. Bio Plantella Bakar kupuje se bez iskaznice i dostupno je u pakiranjima od 35 g i 1 kg. 

Masline je jako važno zaštititi bakrom, upravo nakon berbe, kako bi spriječili razvoj i širenje paunovog oka, a ta bolest nam može uništiti prinos u sljedećoj godini.

Gnojidba voćaka

U listopadu i studenom drveće pognojimo po rubu krošnje organskim gnojivom.  Po površini pospemo organsko gnojivo Plantella Organik u obliku peleta. Ovim gnojivom osiguravamo zdrav rast u sljedećoj godini,  kvalitetnu dohranu svim potrebnim hranjivima koje gnojivo sadrži, potičemo stvaranje humusa…

Mladim voćkama dodajemo do 1 kg gnojiva, a starijim voćkama dodajemo od 2-3 kg gnojiva, ovisno o bujnosti krošnje, prinosu,.

Zaštita voćaka

Prilikom berbe voćaka dolazi i do oštećenja grana na stablima. Od velike je važnosti svaku nastalu ranu na voćki zaštititi voćarskim voskom.  

Bio Plantella Arbosan  je vosak za premazivanje rana kod cijepljenja i ostalih oštećenja na drveću i grmlju. Omogućuje brzo cijeljenje i sprečava razvoj bakterija.  

Učinkovitu zaštitu biljaka od bolesti omogućuje:

  1. dobrom elastičnošću i na niskim temperaturama,
  2. primjerenom gustoćom za odlično prekrivanje rana i oštećenja,
  3. omogućuje brže zarastanje oštećenog tkiva biljke i
  4. sprečava ulaza klica bolesti u biljku.

Zaštita debla voćaka premazivanjem

Jedna od mjera u sprečavanju nepovoljnog djelovanja niskih temperatura, a koja se pokazala i efikasnom, je premazivanje debla voćaka u jesen kada otpadne lišće. 

Poznato je da se predmeti bijele boje slabije zagrijavaju zbog odbijanja sunčevih zraka pa ne dolazi do brzog zagrijavanja biljke, što ima za posljedicu da se u proljeće usporava kretanje vegetacije čime se smanjuje i mogućnost stradanja voćaka od kasnih proljetnih mrazeva. 

Osim od niskih temperatura Bio Plantella Protekt štiti voćke od  lišajeva, mahovine i pucanja kore, a sprječava prezimljavanje štetnika u kori stabala. Ova mjera najviše efekata daje kod koštičavog voća (prije svega marelice, breskve, šljive i višnje).

Ovaj potpuno prirodni bijeli premaz za zaštitu debla voćaka. Štiti drvo od mraza, lišajeva, mahovine i pucanja kore. Sprječava prezimljavanje štetnika u kori stabala. Deblo premažemo do visine prvih višegodišnjih grana.

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.