if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Možemo li na prirodan način protiv štetnika na biljkama ?

Vremenski uvjeti imaju veliki utjecaj na širenje štetnika na biljkama. Oni štetnici  koji su u primorju bili tipični sad već stvaraju probleme na drugim područjima. Osim toga, biljni štetnici (npr. uši, gusjenice, moljci  i drugi) postaju sve češći, javljaju se ranije i također se pojavljuju u kasnu jesen.

Učinkovito uklanjanje štetnika ključno je za sve procese koji se odvijaju u biljci, jer oni utječu na razvoj, kao i na formiranje zdravih i ukusnih plodova. Stoga smo, u našim pokusnim nasadima, kao i u neovisnim institucijama, proveli nekoliko testova učinkovitosti s prirodnim insekticidom kako bismo utvrdili mogu li se biljke zaista dovoljno učinkovito zaštititi od štetočina bez ozbiljnijeg utjecaja na okoliš. 

U svim pokusima – testovima učinkovitosti  koristili smo prirodni insekticid Bio Plantella Flora Kenyatox Verde, pripremljen od piretrina iz biljke dalmatinskog buhača. Njegovo  djelovanje uspoređeno je s kemijskim s fitofarmaceutskim sredstvima za zaštitu bilja kako bi se provjerila razlika u njihovim učincima na različite biljne štetnike.

Rezultati usporedbe učinkovitost prirodnog insekticida Bio Plantella Flora Kenyatox  Verde i kemijskih fitofarmaceutskih  sredstava na raznim štetnicima

Rezultati ispitivanja učinkovitosti pokazuju da je prirodni insekticid Bio Plantella Flora Kenyatox Verde čak učinkovitiji od kemijskih sredstava (ffs) protiv najčešćih biljnih štetnika, koji odmah uništi štetnike, a njegov utjecaj na zagađenje okoliša znatno je niži:

Pravilna i sigurna uporaba povećava učinkovitost i zadovoljstvo

Kao i kod svih zaštitnih sredstava, ispravna uporaba insekticida važna je za postizanje najbolje učinkovitosti:

  • Prije upotrebe spreja prvo protresite.
  • Prskamo biljku i direktno štetnika: obvezno prskanje i donje strane lišća, u blizini grmlja ali i unutar grma, jer djeluje  kontaktno na štetnika.
  • Prskamo u večernjim satima kada su korisni insekti (npr. pčele) povuku, jer se insekticid već razgrađuje do jutra i stoga ne predstavlja opasnost za korisne insekte.
  • Ponovno prskanje u roku od 3 dana.
  • Uništeni štetnici će pasti s biljaka, ili će ih vjetar odnijeti.

Prirodni insekticid iz prirodnog piretrina idealan je protiv štetnika, kao što su lisne uši, štitasti moljci, gusjenice leptira.

 
 

Znate li?

Priča o dalmatinskom buhaču  počinje 1839. ili 1840. godine, kada je Anna Rosauer iz Dubrovnika sakupila buket cvijeća od  dalmatinskog buhača. Legenda kaže da je ostavila buket u sobi, a kad je uvenuo, shvatila je da su se ispod njega nakupili mrtvi insekti. Analiza cvjetova dalmatinskog buhača pokazala je da je insekticidna snaga afričkog buhača znatno jača od dalmatinskog. Budući da afrički buhač potječe iz Kenije, naš se proizvod  naziva Kenyatox. U pripremi učinkovitog insekticida od biljke dalmatinskog  buhača važno je : pravilna proizvodnja, pažljiv odabir cvijeća i tehnologija ekstrakcije tvari. Samo na taj način možemo postići učinak koji je jednak ili čak veći od učinka kemijskih (ffs) insekticida.

 
PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.