Grah je najstarija kultura naših vrtova

Grah je došao kod nas nedugo nakon što su ga mornari iz Amerike donijeli u Europu. Stoga s pravom možemo reći da je grah tradicionalna  kultura naših područja. Znamo li još uvijek kako ga proizvesti?

Što mu je potrebno?

Grahu je potrebno rahlo, toplo tlo već kod sjetve a je jedna od najvećih pogrešaka je prerano sađenje. Zemlja bi trebala imati ugrijana na najmanje 15 oC i tada će brzo i ravnomjerno niknuti. Time se izbjegava niz problema kao što je napad grahove muhe, pa čak i gljivica u tlu.

Grah ne voli prekomjernu gnojidbu:

  • Za niski grah bilo bi najbolje da ga uopće ne gnojite, ali visoke sorte se može pognojiti samo kompostom (5 – 7 l/m2) ili kupljenim organskim gnojivima kao što je Plantella Organik (0,5 – 0,8 kg / 10 m2). Grah živi u suživotu s bakterijama koje žive na njegovim korijenima. Ove bakterije ga opskrbljuju svim potrebnim dušikom.
  • Grah je  mahunarka iz obitelji lepirnjača. Ova skupina biljaka gotovo je jedina sposobna koristiti bakterije za vezanje dušika iz zraka (koji je nedostupan biljkama, beskoristan) i da ga u takvom obliku mogu koristiti za svoj rast i razvoj.
  • Ako korijen u otopini tla pronađe dovoljno molekula dušika, onda sam izbacuje bakterije kao izvor hranjiva. Time je šteta dvostruka, imamo veći trošak, jer tada biljke treba  gnojiti dok istovremeno gubimo ove vrijedne bakterije iz tla čak i dugoročno.

Niski grah sijemo u redove

Nizak grah, također može se saditi  iz presadnica, ali visoki jednostavno se ne isplati uzgajati na taj način, jer prerano uzgojen, uzrokuje samo previše lisne mase, a time i više bolesti. Počnite uzgajati sadnice niskog graha na toplom već sredinom ožujka. Izravna sjetva u stakleniku ima smisla početkom travnja, ali morate pratiti prognozu. Strada od hladnoće  već na temperaturi od – 0,1 oC i na temperaturama od oko 5oC.

Na otvorenom se sadi tek krajem travnja. Ne sijemo ga u humke, kao što su neki navikli od sjetve visokog graha, već u redove. Posijte redove, udaljene najmanje 40 cm tako da se usjev možete okupati i zaliti. Bit će vam beskrajno zahvalan na tome.

Visoki grah se sije tek u prvom ili drugom tjednu svibnja. U svakom slučaju, zelenu sortu sijemo tek u drugoj polovici lipnja. Često su zdraviji od onih koji su sijani u rano proljeće. U novije vrijeme, dobro se pokazala kombinacija visokog graha s kukuruzom. Udaljenosti između redova treba biti najmanje 150 cm i 80 cm u redu. Najbolje ga je sijati kada kukuruz ima samo prava tri lista, kukuruz posijemo na istoj udaljenosti a grah posijemo na svaku treću ili četvrtu biljku.

Visoki grah naravno, traži potporanj za rast. Nekad su se koristili bilo kakvi, danas je to najčešće žica na kojoj ima rešetka za penjanje.

Na jednom mjestu posijemo 5-7 sjemenki graha, ne treba više. Neki, također siju grah uz mreže za krastavce, ali tada nam je potreban  puno jači potporanj na kojem je ova mreža pričvršćena.

Aminokiseline su dobrodošle

Grah nije jedna od najosjetljivijih biljaka na sušu ali ga je dobro zaliti tijekom cvatnje. Posebno, visoke sorte, koje su osjetljive na visoke temperature, cvjetanje na temperaturama iznad 30 oC obično dovodi do opadanja cvijeta. Opadanje cvijeta se djelomično može spriječiti redovitom uporabom organskog gnojiva na bazi vitamina, aminokiselina i huminskih kiselina Bio Plantella Vita. Također preporučujem da se sjeme namoči preko noći prije sjetve. Umjesto vode možemo koristiti čaj od kamilice, ali ako dodamo Bio Plantella Vrt iz morskih algi, ukorjenjivanje će biti još brže.

Izaberite najbolju kombinaciju:

  • za zdrav razvoj biljaka,
  • za bujnu cvatnju,
  • za kvalitetne plodove
  • Bio Plantella Vita povećava otpornost biljaka na bolesti, štetnike i vanjske stresne uvjete poput suše, tuče, i pruža vrlo brzu regeneraciju biljaka.
  • Bio Plantella Vrt od ekstrakta morskih alga s dodanim vitaminima jača biljni korijenski sustav, pomaže u boljem prihvatu hranjiva i omogućuje zdraviji razvoj, bujniju cvatnju, veći urod i bolju kvalitetu plodova te puniji okus.

Grah ne voli visoke temperature, pa čak i tijekom jačeg sijanja sunca, koristite ovaj pripravak jednom tjedno. Iz iskustva ga preporučujem umjesto zalijevanja  prskanjem preko lišća, ali nikako zagrijanu biljku . Pobrinite se da grah ne napadnu uši. Redovito obilazite usjev i reagirajte čim primijetite mrave na biljkama. Priprema prirodnog piretrina vrlo je učinkovita ako se koristi pravodobno i ispravno. Uvijek ga treba koristiti nakon zalaska sunca, a temperature moraju pasti ispod 25 oC.  Biljke također ne smiju uvenuti zbog topline.

Plodored i dobri susjedi

Iako je posljednjih godina vrijedilo stajalište da grah nije osjetljiv na izmjenu polja u kojem ga sadimo, to nije tako. Treba mu barem trogodišnji plodored. Iznimka je samo ako ga posadite uz najmanje 4 druge biljke, npr. kukuruz, bundeve, neven, dragoljub, timjan i borač. Druga mogućnost je da razmislite o trogodišnjem plodoredu. Tada će biti daleko manje problema s bolestima i štetočinama.

Dobri susjedi graha su blitva, križanci s kupusnjača, crni korijen, patlidžan, krumpir, krastavci, lubenice, dinje, zelena salata, rajčica, cikorija, rotkvica, zelena salata, šparoge, endivija, špinat, celer, kadulja, kopar, rabarbara, ružmarin, timijan i valerijana.

Ne voli se s lukom, bosiljkom, komoračem , paprikom, hrenom, mrkvom i suncokretom.

Grah je izvrsna biljka, kako za ljudsku potrošnju, tako i za sam vrt. Zato  sadite niske sorte jer imaju izuzetno kvalitetnu mahunu i zrno.

Besedilo in foto: Miša PUŠENJAK, univ. dipl. inž. agr.