Lavanda je poput magneta koji privlači ne samo nas, već i životinjski svijet, kao što su pčele i leptiri. Svojim izgledom smiruje nas i pjeva u opojnom mirisu, a kulinarskom vještinom može uzbuditi i naše okusne pupoljke.

Lavanda je simbol francuske Provanse i mediteranskog podneblja, poznata kao  biljka sunca. Za svoj rast potrebno joj je pjeskovito tlo, bez dodataka organske tvari, jer to može uzrokovati probleme, a to se jer se odnosi i na zastiranje tla s malch korom. Zastiranje se preporučuje samo sa kamenito i šljunčano tlo.

Engleska lavanda Lavandula angustifolia ima pojedinačne stabljike bez lišća i kompaktne cvjetove. Cvjeta u kasno proljeće do ranog ljeta. Estetski dopunjuje gredice , stepeništa, ukrasne posude i korita. Ukomponirana u nasade stvaramo prekrasne rubnike uz staze, zidove i međe. Često se sadi u kombinaciji s ružama, jer odbija uši, a pomaže tako zdravijem rastu ruža.

Za popodnevni odmor u bijelom kutu, Lavandula angustifolia ‘Hidcote White’ sa šumskom zelenom bojom u pozadini.

U nove nasade uključite i francusku ili španjolsku lavandu Lavandula stoechas, koje trebaju topliju klimu. U proljeće cvjeta najranije. Cvijet je kratak, a latice na vrhu su napola otvorene, što ju razlikuje od drugih sorti. Zbog svoje osjetljivosti, blago se orezuje odmah nakon prve cvatnje, ali nikada preblizu korijenu. Godinu dana kasnije uklanja ostatak cvata.

Evo još nekoliko važnih savjeta za uspijeh uzgoja lavande  u vrtu:

  • Potrebno joj je siromašno, alkalno, dobroocjedito tlo, osobito u zimskim mjesecima, što se postiže dodavanjem kvarcnog pijeska Plantella u u zemlju. Može se saditi u visokim gredicama, kao i u ukrasnim posudama s dobrom drenažom. 
  • Lavanda se prilagodila svom autohtonom okolišu uz skromnu apsorpciju vode, tako da zalijevanje nije potrebno. Kada ju moramo zalijevati, obilno zalijemo, a zatim pustimo da se osuši duže vrijeme. To potiče rast korijena, a kratki i česti ciklusi zalijevanja uzrokuju nezdravo korijenje ili čak propadanje korijena.
  • Lavanda ne dopušta zanemarivanje čak ni kod rezova. Nakon druge godine, svakog proljeća se reže u zaobljeni oblik, bez rezanja starog drva bez lišća. Mlade izboje prikraćujemo za trećinu nakon svake sezone cvjetanja. To sprječava pre gusto grananje, a tada se može zadržavati voda i uzrokovati njezino truljenje. U slučaju da lavanda “izmakne kontroli”, zamjenjuje se,  ako nismo ograničeni prostorno, od reznica je pomlađujemo.

Upotrebljiva vrijednost

Koristi se u medicini za liječenje glavobolje, migrene, živčane napetosti i iscrpljenosti, nemira, emocionalnog stresa, a smatra se da osvježavajuća aroma ima koristi od mentalnih aktivnosti.

Eterično ulje pogoduje probavi jer ubrzava pokretljivost hrane u crijevima. Obloga, natopljena lavandom, antiseptik je i ublažava svrbež, pomaže kod površinskih opeklina, dermatitisa i liječi akne. Miris lavande tjera nas da spavamo u savršenom snu.

Lavanda je također sve više uključena u kulinarstvu. Identificira se s ružmarinom, jer se može dodati marinadama, jelima s roštilja, desertima, kremama, sirupima, a također se koristi u čokoladnim delicijama.

Plantellin  savjet

Lavanda se uzgaja  ukrasnom vrtu, povrtnjaku ili plantaži, u kojem je tlo pripremljena organskim gnojiva Plantella Organik. To potiče snažan rast za lijepo grmlje.

Pri sadnji lavande dodamo Plantella vrtnu zemlju , koje ima visok kapacitet zadržavanja vode u tlu, što je izvrsno rješenje za vruće dane.

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!