Treba li vam pomoć?
Pravo vrijeme za rezanje i prvo prskanje
U vrtovima danas sadimo širok izbor voćaka. Raznolikost voćnih vrsta oduševljava nas tijekom cijele godine svojom formom, cvatnjom i ukusnim plodovima. Svaka vrsta, međutim, ima svoje specifičnosti i zahtjeve prema rezidbi tijekom godine. Potrebno je odrediti pravo vrijeme za prskanje, što će značajno smanjiti problem štetnika i bolesti u vašem voćnjaku.

Prskanje bakrom dobro je obaviti nakon rezidbe, jer se tako dezinficiraju rane. Također je dobro s bakrom dezinficirati sve alate (pile, škare) kako bi spriječili mogući prijenos bolesti sa biljke na biljku.
Važna je pravilna rezidba u pravo vrijeme a voćke će nam se zahvaliti za naš trud tijekom godine obilnom cvatnjom i bogatim prinosom.
Prvo prskanje
Sada je vrijeme za prvo prskanje. Time se značajno smanjuju štete od bolesti i štetnika tijekom sezone. Štetočine predstavljaju veliku opasnost za sve biljke u našem vrtu. Uništavaju usjeve, prenose bolesti i iscrpe biljke. Mnogi štetnici, njihove ličinke i jaja prezime na drveću, grmlju i drugim drvenastim biljkama u našem vrtu. Skrivaju se u kori debla, grana. Svaki procjep može biti utočište za štetnike. Kako bismo spriječili oštećenja i za jačanje biljaka prskajte bakrenim sredstvom Bio Plantella Bakar.
Prskanje obavljamo u dobro zaštićenoj odjeći, sa zaštitnim naočalama, maskom na dišnim putevima i rukavicama.
Što koristimo za prvo prskanje i kada?
Prskamo voćke, bobičasto voće i ukrasno bilje. Poprskati treba bar 2 puta bakrenim sredstvom protiv gljivičnih i bakterijskih bolesti.
Bio Plantella Bakar je visoko koncentrirani bakreni (Cu) pripravak, pa je izvrstan za prskanje lišća voćaka i drugih kultura . Poboljšava prirodnu otpornost, fotosintezu i prihvaćanje hranjivih tvari u biljku. Biljke su tako zdravije i bolje rađaju.

Ne treba nam FFS kartica za kupnju.
Na što treba obratiti pažnju pri prskanju voćaka i bobičastog voća

Kada je pravo vrijeme za prskanje, moramo sami utvrditi redovitim svakodnevnim pregledom stabala. Ponekad imamo blagu zimu i pupoljci se ubrzo počnu bubriti i obrnuto, u dugoj i hladnoj zimi jednostavno počekamo za prskanje. Tako pratimo prirodne procese i prilagođavamo im se za najbolju zaštitu naših biljaka.
- U vrijeme prskanja temperatura mora biti iznad 5°C, ali i najmanje 6 sati nakon prskanja.
- Biramo dan bez vjetra i jakog sunca. Naravno, nakon prskanja ne bi smjela padati kiša, inače prskanje treba jednostavno ponoviti kada su vremenski uvjeti povoljni.
- Prskanje će biti najučinkovitije u fazi kada se pupoljci počnu bubriti.
- Ako je moguće, ponovite prskanje za 7-14 dana.
- Pazite da prskate samo do stadija mišjih uši. Inače možemo oštetiti mladi prirast.
Više proizvoda za voćnjak

Svi naši proizvodi su rezultat dugogodišnjeg znanja, provjerenih istraživanja i tehnoloških inovacija priznatog slovenskog proizvođača Unichem. Budući da smo na njih iznimno ponosni, označili smo ih s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.