Priprema tla za jesensku sadnju

Sve povrtnice i voćke koje uzgajamo crpe tlo u kojem rastu. Biljke koje daju plodove intenzivnije potroše hranjiva u tlu. Dugogodišnje voćke na istom mjestu ostaju i više od 20 godina, a sezonsko voće i povrće također treba hranu i dobre uvjete  u tlu kako bi davalo zdrav i obilan urod. Ako je tlo bogato organskim tvarima, bogat je i urod. Pravim odabirom organskog gnojiva, ne samo da osiguravamo veću nutritivnu vrijednost, nego povećamo i količinu uroda. Bitna je priprema tla.

Berba plodova nekog voća i povrća je u tijeku, većinu povrća ubirali smo u ljetnim mjesecima, a neko povrće nastavlja ciklus plodonošenja (radič, zimske salate, češnjak….).

U jesen sijanje i sadnju obavljamo u već ranije pripremljenu- pognojenu zemlju. U većini vrtova i voćnjaka nedostaje organske hrane. Jesensko gnojenje ima cilj da se unese neophodna količina hranjiva potrebna biljkama, jer se tijekom vegetacije znatna količina iskoristi za rast i razvoj lisne i drvne mase kao i samog ploda.

Sve te količine koje su potrošene treba putem gnojenja vratiti u zemlju, kako bi ponovo bile pristupačne biljkama početkom sljedeće vegetacije.

Pravilnom obradom zemlje i unosom organskih tvari možemo dobro pripremiti zemlju. Samo one biljke koje rastu ili su posađene u pripremljeno tlo mogu se izboriti protiv stresnih vanjskih uvjeta, biti otpornije na bolesti i štetnike i općenito bolje rasti.

Što je to organska tvar i kako ona utječe na kvalitetu tla u povrtnjaku?

Humus (lat. zemlja) je gornji sloj zemlje koji je sastavljen od razgrađenih organskih tvari. Organska tvar u tlu, odnosno humus, dinamična je tvar, što znači da se novi humus neprestano stvara (prilikom dodavanja organske tvari) i ujedno mineralizira, odnosno raspada.

Bez organskoga gnojenja
zemlja gubi plodnost.

Organskim gnojenjem hranimo
biljku i poboljšavamo strukturu tla.

Godišnje se u tlu mineralizira velika količina humusa. U slučaju da je tlo dobro opskrbljeno humusom (3 – 4 % organske tvari), za održavanje bioloških, fizičkih i kemijskih karakteristika tla i visokog udjela humusa potrebno je gnojenjem organskim gnojivima godišnje nadomjestiti mineralizirani (izgubljeni) humus. S obzirom na to da je tlo u Hrvatskoj u prosjeku slabo opskrbljeno organskom tvari, primjena i gnojenje organskim gnojivima više su nego poželjni – ne samo za nadomještanje mineraliziranog humusa tijekom godine, već i za povećanje njegovog ukupnog udjela u tlu i zbog svih pozitivnih učinaka koje ima na tlo i biljke koje uzgajamo. 

Kako nadomjestiti organsku tvar u povrtnjaku

Najvažnije je organsku tvar vratiti u povrtnjak. Biljke su za plodonošenje i svoj rast iscrpile i potrošile organsku tvar.

Još uvijek se često primjenjuju domaći kompost i stajski gnoj, koje je prilično teško nabaviti u dovoljnoj količini ,a sadržaj hranjiva im nije ujednačen. Stoga je jednostavnije izabrati neko od suvremenih kvalitetnih organskih gnojiva koja imaju neke značajne prednosti.

Koje organsko gnojivo odabrati?

Organska gnojiva su stajnjak, peletirana organska gnojiva, zelena gnojidba, kompost… Stajnjak je jako dobar, ali mora biti zreo (fermentiran) i moramo ga dodati u velikim količinama kako bi postigli cilj-stvorili humus i obogatili organsku tvar.

Moderna gnojiva kao što je peletirano gnojivo Plantella Organik idealno je organsko gnojivo s kojim ćete lakše i jednostavnije obaviti jesensku gnojidbu.. Najbolja je zamjena za stajnjak, vrećom od 25 kg mijenjamo učinak 750 kg stajskog gnoja.

Upotrebom Plantella Organik  u tlo dodajemo određene količine hranjiva ( dušika, fosfora, kalija, kalcija,..). Plantella Organik  u peletima postepeno otpušta hranjive sastojke što je za biljku jako dobro.

Plantella Organik  utječe na stvaranje humusa u tlu a to znači:

  • bolju strukturu tla (bolji omjer vode izraka),
  • veći kapacitet zadržavanja vode,
  • stvaranje humusa,
  • veću dostupnost hranjivih tvari za biljke,
  • veću biološku aktivnost zemljišta,
  • razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari,
  • neutralizaciju pH tla,
  • stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode. 

Testovi učinkovitosti u stručnim laboratorijima i u naših korisnika pokazali su da je uz uporabu organskog gnojiva Plantella Organik prinos veći i bolje kvalitete.

Ovo gnojivo sadrži 90 % suhe tvari, a to znači u usporedbi s gnojivima koji sadrže puno manji %, da manjom količinom gnojimo veću površinu. Udio organske mase je 55%. Ovo je  prirodni kokošji gnoj, koji se samo termički obradi te zbog toga ne sadrži korove. Proizvodnja je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari (konzervansa…)

Pokusima je utvrđeno da su voćnjaci i povrtnjaci gnojeni Plantella gnojivima, u sljedećoj godini dali veću količinu plodova bolje kvalitete.

Odaberite proizvod koji je prikladan za vašu svrhu.

Biogrena je organsko gnojivo koje je dozvoljeno u ekološkoj poljoprivredi. Briketirano gnojivo životinjskog porijekla, koje sadrži veliki broj mikroorganizama 22 milijarde/g. Mikroorganizmi aktiviraju tlo, a time se bolje crpe hranjiva iz zemlje. 

Biogrenu koristimo i na kompostnoj hrpi kao poboljšivač razgradnje organske tvari. Za površinu vrta od 100 m dovoljno je 20 kg ovog gnojiva u briketima.


Prečitajte više o organskoj gnojidbi u vodiču: Organska gnojidba: zdravo tlo – zdrava hrana.

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!