Travnjak iz snova: 6 koraka do najljepšeg travnjaka

Trava u vrtu istovremeno može biti korisna i privlačna: lijep kontrast između cvjetnih gredica, meko i sigurno dječje igralište te smirujući kutak za opuštanje. A prekrasan, zdrav, baršunasto zelen travnjak ne nastaje sam od sebe.

Za njegu travnjaka ključno je:

  • biranje optimalnog trenutka za obavljanje određenih poslova
  • uporaba kvalitetnih proizvoda.

Pomoću ovih 6 radnji i proizvoda najlakše ćete postići najljepši izgled svog travnjaka.


#1 UKLANJANJE MAHOVINE

Mahovina je veliki neprijatelj trave. Ako ju ne uklonimo, u potpunosti će zagušiti travnjak. Za uklanjanje mahovine koristimo posebno sredstvo Plantella Stop mahovina 3u1 s dodatkom željeza, gnojiva i kvarcnog pijeska, koji rahli i prozračuje travnatu površinu
Istresite ga po vlažnoj mahovini ujutro ili navečer te pograbljajte kada pocrni i na to mjesto dosijte novu travu.


#2 PROZRAČIVANJE TRAVNJAKA

Prozračivanjem se smanjuje zbijenost tla i omogućuje rast korijena u dubinu. Travnjak najprije treba vrlo kratko pokositi
i prozračiti vilama ili vertikulatorom, a rupe ispuniti Plantella kvarcnim pijeskom.


#3 GNOJENJE TRAVNJAKA

Dobro prihranjen travnjak ljepši je, zeleniji i snažniji te otporniji na loše vrijeme, bolesti i korov.

Najljepši izgled postiže se gnojenjem jedanput godišnje gnojivom dugog djelovanja Plantella Formula 365 za travu u razdoblju kada naša trava dobiva točno potrebnu količinu hranjivih tvari, ovisno o temperaturi i vlazi.

Zimi trava brzo oslabi i postaje podložna bolestima. Budemo li ju gnojili Plantella Jesenskim gnojivom za travnjak, olakšat ćemo joj prezimljavanje. U proljeće će naša trava biti gušća, ravnomjerno zelena i primjerena za hodanje.


#4 SJETVA

Svake godine odumre ¼ travnjaka. Mješavina sjemena Plantella omogućuje travi da ostane gusta i otporna na mahovinu i bolesti te gaženje i hodanje, ravnomjerna, brzorastuća, dugotrajna itd.

Sjeme Plantella Contessa s posebnom ovojnicom od hranjivih tvari znatno nam olakšavaju posao time što omogućuju brže klijanje i potpunu zaštitu od ptica.


#5 KOŠNJA TRAVNJAKA

Prosječno kosimo jedanput tjedno i pri tom trebamo imati na umu da preniska košnja slabi travnjak, dok ga previsoka prorjeđuje i čini osjetljivijim na opterećenja.

Opće je pravilo da treba kositi na cca 3 cm visine, a tijekom sušnih ljeta i na višu visinu. Treba izbjegavati obrazac košnje kojim se pritišću tlo i trava, čime nastaju hrpice trave koje narušavaju izgled travnjaka


#6 ZALIJEVANJE TRAVNJAKA

Trava će biti lijepa ako ju opskrbimo dovoljnom količinom vode od proljeća do jeseni. Ako stanemo na travu, a biljke se odmah ne izravnaju, nužno ju je zaliti vodom.

Tijekom hladnijih razdoblja travnjak treba zalijevati usred dana, a ljeti ujutro ili navečer kako ne bismo oštetili ili
spalili travu. Rjeđe ili obilnije zalijevanje (2 x tjedno 10 L / m²) čini travu otpornijom.


Travnjak iz snova – kalendar radova