Utjecaj kiše na vaše biljke – spriječite truljenje korijena

Utjecaj kiše na vaše biljke neizbježan je dio izazova vrtlarstva, osobito u razdobljima kada kiša postane obilnija. Iako je voda ključna za rast i razvoj biljaka, pretjerano izlaganje vodi i zadržavanje viška vode mogu dovesti do truljenja korijena, što negativno utječe na zdravlje i produktivnost vašeg vrta.

Stoga je ključno razumjeti kako prepoznati znakove pretjeranog zalijevanja i poduzeti odgovarajuće mjere za sprječavanje truljenja korijena. U ovom članku predstavit ćemo vam važne informacije i savjete koji će vam pomoći održati zdrave i snažne biljke, čak i u kišnim razdobljima.

1. Dobra drenaža je ključna

Osigurajte da vaše vrtne površine imaju dobru drenažu. Višak vode mora imati mogućnost odvodnje iz zone korijena biljaka. Ako imate problema s viškom vlage, razmislite o poboljšanju drenaže pomoću pijeska, komposta ili uzdignutih gredica.

2. Koristite malčiranje

Malčiranje je odličan način za očuvanje vlažnosti tla, istovremeno sprječavajući prskanje vode po listovima biljaka i sprječavajući izravno namakanje korijena biljaka. Dodajte sloj organskog malča oko biljaka kako biste smanjili rizik od razvoja bolesti i gubitka vlage.

3. Spriječite eroziju tla

Kiša može uzrokovati eroziju tla. Zaštitite svoj vrt korištenjem zaštitnih prepreka, terasa ili malčiranja kako biste smanjili gubitak tla i očuvali plodnost tla.

4. Provjerite odvodnju vode

Pazite da su odvodne cijevi i kanali na vašem vrtu čisti i slobodni od začepljenja. To će pomoći u odvođenju suvišne vode dalje od vaših biljaka.

5. Izbjegavajte stajaću vodu

Spriječite zadržavanje vode oko korijena biljaka. Pazite da područje oko biljaka bude dovoljno otvoreno i bez stajaće vode. Razmislite o stvaranju odvodnih kanala ili uzdizanju gredica kako biste izbjegli zadržavanje vode.

6. Odaberite odgovarajuće biljke

Posadite biljke koje dobro uspijevaju u kišnim uvjetima. Nekim biljkama bolje podnose obilno zalijevanje i lakše se nose s vlažnim tlima. Potražite sorte prilagođene vašim klimatskim uvjetima.

7. Budite svjesni bolesti

U kišnim razdobljima povećava se rizik od razvoja gljivičnih bolesti. Pazite na znakove bolesti poput plijesni, smeđih mrlja ili venenja lišća. Povremeno pregledavajte biljke i pravovremeno poduzmite mjere ako primijetite znakove bolesti.

Neke biljke je potrebno zalijevati čak i za kišnog vremena

Provjerite vremensku prognozu i prilagodite raspored zalijevanja prema prirodnim oborinama.

  • Ako je kiša najavljena, smanjite ili prekinite zalijevanje kako se biljke ne bi prenasićivale vodom.
  • Ako je kiša vrlo česta, zalijevajte biljke rano ujutro. To će omogućiti da se listovi biljaka osuše tijekom dana i smanjiti rizik od razvoja bolesti.
  • Ako ima dovoljno kiše, biljke možda neće trebati dodatno zalijevanje. Slijedite načelo “manje je više” i zalijevajte samo kada je zaista potrebno.

Sprječavanje truljenja korijena u kišnim uvjetima ključno je za očuvanje zdravlja i uspješnosti vašeg vrta. Uz pravilno prilagođavanje zalijevanja, poboljšanje drenaže, praćenje znakova bolesti i korištenje malčiranja, možete učinkovito spriječiti probleme povezane s truljenjem korijena.

Također je važno biti svjestan specifičnih potreba biljaka koje uzgajate i slijediti smjernice za njegu u kišnim uvjetima. Dobrim planiranjem i pažljivim upravljanjem možete postići zdrave i bujne biljke koje će obilno roditi i oduševiti vas svojom ljepotom. Ne zaboravite da je pažnja prema vremenskim uvjetima i prilagodba vrtnih praksi ključna za uspješno vrtlarenje u svim uvjetima, čak i za vrijeme kiše.

Prva pomoć kod bolesti i štetnika

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!