Vertikalan uzgoj jagoda

Jagoda je visoko profitabilna kultura a njihovim uzgojem se počinje baviti sve veći broj poljoprivrednika. Mnogi poljoprivrednici bave se klasičnim uzgojem jagoda na otvorenom što im ograničava količinu prinosa zbog malih površina i klime tj. kratke sezone uzgoja.

Inovativni nasad za uzgoj jagoda

Mladi bračni par Maje i Matije Brinjak, mnogima će poslužiti kao dobra ideja i ogledni primjer. Bračni par zbog manjka površina, odlučio se za inovativan vertikalan uzgoj jagoda. Ideju su pretočili na 800 m2 proizvodnog prostora, pod plastenikom i smanjili proizvodne horizontalne površine a povećali broj sadnica zahvaljujući inovativnom vertikalnom uzgoju. OPG Brinjak postoji od 2017. godine a trenutno uzgajaju 7300 sadnica jagoda u vertikalnom uzgoju u Velikom Banovcu pored Pakraca.

Kako do redovitog i obilnog prinosa jagoda

Matija Brinjak uspješan je uzgajivač i nesebično dijeli svoje iskustvo i stečeno znanje kako bi što više ljudi posadilo, baš jagode. Otkrio nam je kada je pravo vrijeme za sadnju ovog ukusnog voća.

Sama sadnja jagode obavlja se početkom 4. mjeseca, znači kad temperature budu malo pogodnije, dok se šišanje postojećih jagoda obavlja do 15.3. Sorte jagoda, Clery i Jolie su upravo te koje uzgajaju i s kojima su zadovoljni te bi ih preporučili i svima onima koji se žele baviti uzgojem.

Jagode Clery

Znači, Clery je najukusnija jagoda koja daje prinos od 500 do 600 grama, dok Jolie je malo krupnija jagoda i ona daje čak do kile po sadnici.

Osim profesionalnog pristupa Brinjak savjetuje kako bi se svako domaćinstvo moglo baviti vertikalnim uzgojem pa bi tako svaka okućnice, balkon ili mali vrt imali vlastite jagode uzgojene na malom prostoru.

„Hobistima bi svakako preporučio sorte koje i mi koristimo, mogu na isti način saditi kao i mi u profesionalnom uzgoju. Znači postoje te kanalizacijske vodovodne cijevi na kojoj se izbuše rupe i na taj način se posadi jagoda unutra ili drugi način, kao što smo vidjeli kod nas, postoje i valovi od armaturne mreže koje smo sami radili i unutra smo koristili supstrat i sadili jagode na taj način.“

Matija Brinjak savjetuje

Matija u svojim nasadima koristi razne Plantella proizvode, počevši od supstrata, zaštitnih sredstava pa do plavih i žutih ploča o kojima nam je otkrio nešto više.

¨Svakako bi preporučio Plantelline proizvode što se tiče samog uzgoja i samog praćenja biljke. U našem plasteniku postoje žute i plave Plantelline ploče kojima pratimo štetnike koji nam napadaju jagodu, jer u proizvodnji u plastenicima najveći štetnik je bijela mušica koju sad uspijevamo pomoću tih ploča prepoznati i na vrijeme reagirati.“

Kako bi prinos bio kvalitetan i stvarno u velikoj količini u ovoj godini, bitno je poštovati sve te korake koje ćemo mi danas podijeliti sa vama. To znači da ćemo u cijeloj gredici, u vertikalnom uzgoju promijeniti zemlju ili, ako već, ako smo uzgajali jagode u proteklim godinama, da ćemo nadopuniti gredicu sa kvalitetnom zemljom. Mi smo koristili u ovom slučaju supstrat Plantella Ideal koji je visokokvalitetan supstrat i on će nam održavati cijelo vrijeme uzgoja u ovoj godini kvalitetni rod jagoda.

Plantellin savjet na terenu

Osim izmjene zemlje, iznimno je važno i prihraniti biljku, a stručna savjetnica nam je otkrila koja prihrana je najbolji izbor prilikom uzgoja jagoda.

Koristili smo organsko gnojivo Bio Plantella Nutrivit za jagode i bobičasto voće. To je organsko peletirano gnojivo koje sadrži huminske i fulvinske kiseline koje će cijelo vrijeme uzgoja u tekućoj godini otpuštati hranjiva koja su namijenjena za ovaj tip biljaka i znači sve – dušik, fosfor, kalij, kalcij, sva hranjiva koja se nalaze u ovom organskom gnojivu otpuštat će se postepeno i biljka će ih kvalitetnije prihvaćati.

Kako za hobiste, tako je gnojidba iznimno važna i za velike uzgajivače, a među Plantellinim se proizvodima krije i iznimno kvalitetno gnojivo koje je pravo rješenje za njih.

Kada imamo klasičan uzgoj na njivi, znači gdje zemlju pripremamo malo drugačije tu koristimo naravno neizostavan Pantella Organik, organsko gnojivo, ekološko koje ide temeljno za pripremu zemlje za presadnju jagoda.

Važno je imati adekvatnu zaštitu

Budući da su vremenski uvjeti u posljednjih nekoliko godina podosta nepredvidivi, a mraz u proljeće često iznenadi uzgajivače voća te ošteti biljku, a samim time i smanji mogućnost dobrog prinosa, iznimno je važno imati adekvatnu zaštitu. Da se ne bi dogodilo da u rano proljeće jagode stradaju od hladnoće koristimo aminokiseline. Tu nam je Bio Plantella Vita s kojom ćemo zalijevati redovito, održavati vlažnost supstrata. Bio Plantellu Vitu koristimo 25 mililitara na 10 litara vode, zalijemo blago toplom vodom.

Ovaj korak je iznimno važan jer stres prouzrokovan smrzavanjem može dovesti do izostanka cvatnje, a samim time i izostanka prinosa. Uz to, iznimno je važno prepoznati i na vrijeme zaštititi jagode od oboljenja, a stručna savjetnica nam je otkrila najbolji način za to.

Prirodna zaštita za bolji uzgoj jagoda

Na jagodama ili na listu se često pojavljuju gljivična oboljenja. Da se to ne bi dogodilo mi koristimo Bio Plantella Natur. To je proizvod prirodni, na bazi poljske preslice koji će spriječiti da se ne dogodi prodor infekcije u biljku. To znači kod previše vlage, kod prevelike kiše, da se ne bi biljka inficirala kakvom gljivičnom infekcijom ili plijesni ili nešto slično š čim jagode često imaju problem.

Kvalitetan supstrat, gnojivo i zaštita, osigurat će vam zdrave biljke i krupne plodove. Zahvaljujući Plantellinim proizvodima te savjetima Milice i Matije, sada i vi na svome balkonu ili u vrtu možete napraviti kutak za uzgoj i na ljeto uživati u krupnim i sočnim jagodama.