Treba li vam pomoć?
Vinogradi su trenutno najaktualniji
Berba grožđa je u punom zamahu, ovisno o mikrolokaciji, klimi, sorti i željama vinara. Prvo je došlo na red grožđe od kojieg se proizvodi pjenušac (s višom ukupnom kiselošću i manjim sadržajem šećera) a zatim bijela pa crna grožđa različitih sorti a ovisno o količini šećera kojeg sadrže.
Ni najbolji vinar nemože napraviti vrhunsko vino ako mu vinogradar ne omogući kvalitetnu sirovinu – grožđe. Kako bi grožđe bilo vrhunsko na vrijeme treba brinuti o svim agrotehničkim mjerama (rezidba, zaštita bilja, prihrana, ..).
O zaštiti biljaka postoje razni kalendari zaštite kojih se treba pridržavati. Ishrana bilja je puno kompleksnija tema i o njoj nikad ne znamo dovoljno. Zbog toga smo za vinogradare osmislili edukaciju direktno u vinogradu.
Plantellina edukacija u vinogradu
Plantellini stručnjaci organiziraju edukaciju direktno u vinogradu jer tako se najbolje može razmijeniti i nadopuniti znanje vinogradarima.
Edukacija obuhvaća analizu trenutne kondicije trsa, detaljne informacije o najboljem vremenu primjene Plantella organskih gnojiva i koji je njihov konačan učinak. Za aplikaciju organskih gnojiva ne postoji jedinstven plan već treba uzeti u obzir starost trsa, sortu, opterećenje prinosom, kvalitetu zemlje….
Jedno od najčešćih pitanja je zašto organska gnojidba u jesen?
U jesen je tlo iscrpljeno zbog zbog prinosa koje nam je dalo. Iscrpljeno tlo treba na vrijeme oporaviti i osigurati korijenu tijekom zime dobre uvjete za ishranu kako bi u novoj vegetaciji loza krenula zdravo i na vrijeme.
Prema vremenu primjene gnojiva razlikujemo:
- osnovnu gnojidbu, koju obavljamo u jesen u kombinaciji s obradom vinograda,
- dopunsku gnojidbu ili prihranu, koju obavljamo u proljeće i tijekom vegetacije
Korijen tijekom zime ne miruje već raste, uzima hranjiva iz tla i stvaraju se zalihe i u korijenu i u starim nadzemnim dijelovima trsa. U proljeće kada krene vegetacija ta se rezervna hranjiva, prikupljena u razdoblju od jeseni do proljeća, troše za rast i razvoj zelenih mladica i formiranje rodnih pupova na mladici.
Rezultati istraživanja pokazuju, da jesenska gnojidba Plantella Organikom doprinosi, ka boljim rezultatima u sljedećoj sezoni. Prvenstveno zbog toga što se Plantella Organik tijekom zime pod utjecajem nižih temperatura i vlage polako mehanički razgrađuje. Tako postaje pristupačniji za mikroorganizme i za korijene vinove loze. Također samim time rasporedba Organika u tlu je puno bolja. Rezultati pokusa su pokazali, da se je povećao postotak organske tvari u tlima, gdje je bio primijenjen Plantella Organik i to odmah već na početku vegetacije. Sljedeće sezone potreba za gnojidbom s dušikom je bila manja, jer je vinova loza crpila dušik koji je u Plantella Organiku u organskom obliku.
Upotreba i količina:
Gnojivo se koristi za redovnu početnu gnojidbu i pripremu tla te za dohranjivanje. Preporučljivo je gnojiti vinograde i voćnjake propisanim dozama u JESEN kada su biljke iscrpljene i treba ih ojačati i spremiti za novu vegetacijsku godinu. Organskim gnojivom može se gnojiti tijekom čitave vegetacijske sezone od veljače do studenog. Organsko gnojivo je u obliku mikropeleta koje se lako primjenjuju po površini. Preporučuje se apliciranje peleta u zemlju, jer tada gnojivo odmah počne djelovati, brže stiže do područja korijena i smanjuju se gubici hranjivih tvari.
Zaključak:
Gnojidba vinograda Plantella Organikom obavlja se svake godine zbog postepenog usvajanja hranjiva, koje gnojivo sadrži, tijekom jedne godine. Količinu organskog gnojiva prilagođavamo prinosu i opterećenju trsa , te općem stanju vinove loze. Cilj organskog gnojenja je visoka kvaliteta i konstantna rodnost vinove loze te manje zagađenje tla i podzemnih voda. Praktični je rezultat svega ovoga da biljke učinkovitije primaju hranjiva, što znači manju upotrebu mineralnih gnojiva, bolji rast biljaka, manje ispiranje mineralnih hranjiva u podzemne vode i manje zagađenje. Ekonomska je prednost manje mineralnog gnojiva s istim, odnosno, boljim rezultatima.
Za vinogradare koji žele za svoje vinograde posebnu njegu pripremili smo specijalizirano 100 % organsko gnojivo Plantella Organik za vinograde koje sadrži sva hranjiva potrebna vinovoj lozi, Fe –željezo (koje smanjuje pojavu kloroze) ali i posebno dodana kamena brašna zeolit i bentonit koja (zbog sadržanih silikata) učvršćuju biljno tkivo i jačaju otpornost biljaka.