Vinogradi su trenutno najaktualniji

Berba grožđa je u punom zamahu, ovisno o mikrolokaciji, klimi, sorti i željama vinara. Prvo je došlo na red grožđe od kojieg se proizvodi pjenušac (s višom ukupnom kiselošću i manjim sadržajem šećera) a zatim bijela pa crna grožđa različitih sorti a ovisno o količini šećera kojeg sadrže.

Ni najbolji vinar nemože napraviti vrhunsko vino ako mu vinogradar ne omogući kvalitetnu sirovinu – grožđe. Kako bi grožđe bilo vrhunsko na vrijeme treba brinuti o svim agrotehničkim mjerama (rezidba, zaštita bilja, prihrana, ..).

O zaštiti biljaka postoje razni kalendari zaštite kojih se treba pridržavati. Ishrana bilja je puno kompleksnija tema i o njoj nikad ne znamo dovoljno. Zbog toga smo za vinogradare osmislili edukaciju direktno u vinogradu.

Plantellina edukacija u vinogradu

Plantellini stručnjaci organiziraju edukaciju direktno u vinogradu jer tako se najbolje može razmijeniti i nadopuniti  znanje  vinogradarima.

Edukacija obuhvaća analizu trenutne kondicije trsa, detaljne informacije o najboljem vremenu primjene Plantella  organskih gnojiva i koji je njihov konačan učinak. Za aplikaciju organskih gnojiva ne postoji jedinstven plan već treba uzeti u obzir starost trsa, sortu, opterećenje prinosom, kvalitetu zemlje….

Jedno od najčešćih pitanja je zašto organska gnojidba u jesen?

U jesen je tlo iscrpljeno zbog zbog prinosa koje nam je dalo. Iscrpljeno tlo treba na vrijeme oporaviti i osigurati korijenu tijekom zime dobre uvjete za ishranu kako bi u novoj vegetaciji loza krenula zdravo i na vrijeme.

Prema vremenu primjene gnojiva razlikujemo:

  • osnovnu gnojidbu, koju obavljamo u jesen u kombinaciji s obradom vinograda,
  • dopunsku gnojidbu ili prihranu, koju obavljamo u proljeće i tijekom vegetacije

Korijen tijekom zime ne miruje već raste, uzima hranjiva iz tla i stvaraju se zalihe i u korijenu i u starim nadzemnim dijelovima trsa. U proljeće kada krene vegetacija ta se rezervna hranjiva, prikupljena u razdoblju od jeseni do proljeća, troše za rast i razvoj zelenih mladica i formiranje rodnih pupova na mladici.

Rezultati istraživanja pokazuju, da jesenska gnojidba Plantella Organikom doprinosi, ka boljim rezultatima u sljedećoj sezoni. Prvenstveno zbog toga što se Plantella Organik   tijekom zime pod utjecajem nižih temperatura i vlage polako mehanički razgrađuje. Tako postaje pristupačniji za mikroorganizme i za korijene vinove loze. Također samim time rasporedba Organika u tlu je puno bolja. Rezultati pokusa su pokazali, da se je povećao postotak organske tvari u tlima, gdje je bio primijenjen Plantella Organik i to odmah već na početku vegetacije. Sljedeće sezone potreba za gnojidbom  s dušikom je bila manja, jer je vinova loza crpila dušik koji je u Plantella Organiku u organskom obliku.

Upotreba i količina:

Gnojivo se koristi za redovnu početnu gnojidbu i pripremu tla te za dohranjivanje. Preporučljivo je gnojiti vinograde i voćnjake propisanim dozama u JESEN kada su biljke iscrpljene i treba ih  ojačati i spremiti za novu vegetacijsku godinu. Organskim gnojivom može se gnojiti tijekom čitave vegetacijske sezone od veljače do studenog. Organsko gnojivo je u obliku mikropeleta koje se lako primjenjuju po površini. Preporučuje se apliciranje peleta u zemlju, jer tada gnojivo odmah počne djelovati, brže stiže do područja korijena i smanjuju se gubici hranjivih tvari.

Zaključak:

Gnojidba vinograda Plantella Organikom obavlja se svake godine zbog postepenog usvajanja hranjiva, koje gnojivo sadrži, tijekom jedne godine. Količinu organskog gnojiva prilagođavamo prinosu i opterećenju trsa , te općem stanju vinove loze. Cilj organskog gnojenja je visoka kvaliteta i konstantna rodnost vinove loze te manje zagađenje tla i podzemnih voda. Praktični je rezultat svega ovoga da biljke učinkovitije primaju hranjiva, što znači manju upotrebu mineralnih gnojiva, bolji rast biljaka, manje ispiranje mineralnih hranjiva u podzemne vode i manje zagađenje. Ekonomska je prednost manje mineralnog gnojiva s istim, odnosno, boljim rezultatima.

Za vinogradare koji žele za svoje vinograde posebnu njegu pripremili smo specijalizirano 100 %  organsko gnojivo Plantella Organik za vinograde koje sadrži sva hranjiva potrebna vinovoj lozi, Fe –željezo (koje smanjuje pojavu kloroze) ali i posebno dodana kamena brašna zeolit i bentonit koja (zbog sadržanih silikata) učvršćuju biljno tkivo i jačaju otpornost biljaka.

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!
Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.