Izberi mesec:

Sjetveni kalendar vrtlarenja: lipanj 2021

Sjetveni kalendar vrtlarenja Marije Thun, zasnovan na starim tradicijama i dugogodišnjim proučavanjima i ispitivanjima, uzima u obzir put mjeseca i kretanje planeta za svaki dan te na njihovoj osnovi predviđa pozitivne i negativne posljedice za biljke. Na temelju ovih stručnih proračuna može predvidjeti povoljan dan za rad s biljkama:

Legenda:

Legenda
PLOD
Legenda
CVIJET
Legenda
LIST
Legenda
KORIJEN
1
1
Utorak Utorak
2
2
Srijeda Srijeda
3
3
Četvrtak Četvrtak
4
4
Petak Petak
5
5
Subota Subota
6
6
Nedjelja Nedjelja
7
7
Ponedjeljak Ponedjeljak
8
8
Utorak Utorak
9
9
Srijeda Srijeda
10
10
Četvrtak Četvrtak
11
11
Petak Petak
12
12
Subota Subota
13
13
Nedjelja Nedjelja
14
14
Ponedjeljak Ponedjeljak
15
15
Utorak Utorak
16
16
Srijeda Srijeda
17
17
Četvrtak Četvrtak
18
18
Petak Petak
19
19
Subota Subota
20
20
Nedjelja Nedjelja
21
21
Ponedjeljak Ponedjeljak
22
22
Utorak Utorak
23
23
Srijeda Srijeda
24
24
Četvrtak Četvrtak
25
25
Petak Petak
26
26
Subota Subota
27
27
Nedjelja Nedjelja
28
28
Ponedjeljak Ponedjeljak
29
29
Utorak Utorak
30
30
Srijeda Srijeda

 • Da biste potaknuli i produžili cvjetanje, dohranite sve balkonske biljke tekućim gnojivom Plantella Cvet. Morske alge u gnojivu jačaju korijen i imunološki sustav od  bolesti i štetnika.

 • Za sve nas koji imamo problema sa zalijevanjem, najbolja su  korita s rezervoarom vode. Korita bi trebala imati dvostruko dno, a na dnu spremnik ili tanjurić za vodu. Važno je zalijevati zemlju , a ne samo staviti vodu u spremnik.
 • Da biste smanjili mogućnost zaraze bolešću redovito uklanjajte uvele cvjetove s biljaka. Manje će biti šanse za zarazu plijesni a to  također potiče više cvjetnih izboja.

 • Lukovice poput poriluka, luka, češnjaka trebaju redovito okopavanje i uklanjanje korova. Imaju mali, čupavi korijenov sustav i potrebno im je redovito zalijevanje u vrijeme suše. Ako lišće  požuti, treba ih pognojiti. Koristite tekuće gnojivo Bio Plantella Vrt, koje sadrži morske alge.

 • Sve lisnate biljke (kupus, cvjetača, kelj, brokula, blitva, salata, …) gnojimo organskim gnojivom Bio Plantella Nutrivit za lisnato povrće  koje sadrži puno prirodnog kalija.

 • U vrućim ljetnim mjesecima travnjak se kosi u visinu od 4 – 5 cm. Ako ga kosimo niže, sunce ga brzo izgori, a oko kuće imamo samo smeđe mrlje. Dobro je travu  gnojiti Plantella specijalnim gnojivom za travu. Bacimo je prije kiše ili dobro otopimo u vodi i zalijemo.

 • Još je vrijeme za sadnju presadnica (rajčica, krastavci, paprika, …). Kada sadite u sadnu jamu, dodajte organsko gnojivo od rajčice Bio Plantella Nutrivit. To će osigurati dovoljno hranjivih sastojaka za početni rast.

 • Lipanj je pravo vrijeme za prorjeđivanje plodova na voćkama. Tako će drvo biti manje opterećeno, imat ćemo kvalitetnije plodove, a više će ih ostati i sazrijeti na drvetu. Nanesite ljepljivu traku Bio Plantella oko debla i spriječite pristup štetnika krošnji.

 • Visoke rajčice neodređenog rasta uzgajaju se na jednoj ili dvije stabljike. U našim uvjetima uzgoja pokazalo se da je uzgoj s jednim stabljikom bolji, tako da se plodovi mogu brže brati. Ako uzgajamo biljku s dvije stabljike, dobit ćemo više plodova, ali ponekad ne dozriju.
 • Važno je redovito gnojiti sve plodovito povrće tekućim kalcijem Bio Plantella Kalcij za rajčicu. To sprječava truljenje plodova. Zalijevati ili prskati svakih 14 dana

 •  Korijenasto povrće obavezno prorjeđujemo i tako stvaramo  prostor za bolji rast pojedinih biljaka. Mrkva na udaljenosti od 3-4 cm, repa i keleraba 10 -12 cm. Mlade razrijeđene biljke presađuju se, daju se susjedima ili jedu, jer su prava vitaminska i mineralna bomba.

 • Za dobar rast korijena potrebna je vlaga pa pri suši moramo zalijevati. Kao i uvijek, navodnjavanje kap po kap je najbolje jer ne smočimo lišće i ne trošimo previše vode. Malč je također dobrodošao jer održava vlagu u tlu i sprječava rast korova. Ne zaboravite prihraniti tekućim gnojivom Bio Plantella Vrt koje sadrži alge. To znači puno kalija (K) za korijenje, za dobar urod.

Ruže i ostale ukrasne biljke u rano ljeto imaju brojne gljivične infekcije. Plijesan, pepeo i hrđa. Važno ih je redovito jačati preslicom Bio Plantella Natur.

 • U slučaju tuče, na  biljkama nastaju ozbiljne štete. Infekcija brzo ulazi kroz nastale rane. Da bi se ubrzao oporavak, zacjeljivanje rana i ojačao imunološki sustav, biljke se prskaju tekućim organskim gnojivom Bio Plantella Vita. Sadrži biostimulatore  poput vitamina i aminokiselina koji ubrzavaju oporavak i potiču odgovor imunološkog sustava.
 • Pregledavamo ukrasne biljke na pojavu uši. Čim se pojave uši, poprskamo ih kontaktom s prirodnim sredstvom Bio Plantella Kenyatox i uništimo. Prskanje se ponavlja nakon 3 dana.

 • Rotkvice se mogu uzgajati tijekom cijele godine. Uspijeva na lakšim i težim tlima, na toplim sunčanim položajima. Vrlo visoke temperature ponekad uzrokuju lošiji rast. Sije se u lipnju, a presadnice se presađuju u srpnju.

 • Lipanj je pravo vrijeme za rezanje živice. I listopadne i zimzelene. Rezamo skraćujući mladi proljetni rast i oblikujemo.
 • Na dan za list pognojimo lisnate živice. Za zelene živice možemo koristiti Plantella specijalno gnojivo  za živice , koje se posipa prije kiše. Četinari se gnoje Plantella specijalni   gnojivom za četinjače. Na taj će način biti dovoljno magnezija za tamnozelenu boj.

 • Sjetva endivije započinje u drugoj polovici lipnja i nastavlja se do sredine rujna. Sjetvu ne preskačemo, jer je biljka endivije kratkotrajna. Prerano zasađena salata stvorit će cvijet, što znači da će je biti  manje. Tlo se priprema organskim gnojivom Bio Plantella Nutrivit za lisnato povrće.
 • Važno je redovito gnojiti sve povrće tekućim kalcijem Bio Plantella Kalcij za rajčicu. To sprječava truljenje na plodovima. Zalijevati ili prskati svakih 14 dana.

 • Na dan ploda brinemo o plodovitom povrću . U slučaju rajčice uklanjaju se zapercii i uklanja lišće do prvog cvijeta. Tako, ispod nje pravimo mjesta za ostalo povrće, poput raznih salata i špinata i začinskog bilja. Sve plodovito povrće  za  pravilan rast gnoji se tekućim organskim gnojivom od algi Bio Plantella organskim gnojivom za rajčicu. Ne zaboravite redovito dodavati tekuće gnojivo Bio Plantella kalcij za  rajčice svakih 10 dana. To spriječava truljenje plodova.

 • U slučaju krastavaca, mladi izbojci u početku se usmjeravaju na mrežu, a ako je potrebno, usmjeravaju se i tijekom rasta. Mreža će biti prozračnija između lišća, pa će biljke biti zdravije. Plodovi će također biti čisti. Nakon petog lista, glavni izdanak može se odstraniti kako bi se potaknuo rast bočnih izbojaka. Krastavce beremo redovito, jer tada i oni daju više cvijeta i plodova. Prilikom branja obavezno uklonite samo plodove. Dakle, ubiremo  objema rukama i pažljivo. Za puno plodova  tjedno se gnoji tekućim gnojivom od  morskih algi Bio Plantella Vrt.

 • Kad okopavate krumpir, dognojimo  ga. Koristimo organsko gnojivo Plantella Organic koje utječe na veličinu gomolja.Gnojivo zakopamo malo u zemlju i dobro zalijemo ako nema kiše

 • Na dan korijenja vadimo korijenje i gnojimo ih. Za veće vrtove koristimo organsko organsko gnojivo Plantella Organik, koje se prije kiše lagano zakopa u zemlju i zalije.

* Podatki so vzeti z dovoljenjem avtorjev iz Setvenega priročnika Marije Thun, ki ga v Sloveniji v neskrajšani obliki izdaja Založba Ajda.
PODELITE PLANTELLIN NASVET S PRIJATELJI:

VIŠE PLANTELLA VRTLARSKIH SAVJETA

Vrtlarenje nam pruža zadovoljstvo, omogućuje nam rekreaciju i opuštanje kod kuće, ali istodobno i u prirodi te nam nudi opuštajući prostor za druženje. Vrtlarite s nama.

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.