if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Sjetveni kalendar radova listopad 2021

Sjetveni kalendar temelji se na polazištima Marije Thun i nadograđuje ih Plantellinim savjetima za vrtlarenje za svaki dan posebno. Na temelju ovih stručnih proračuna može predvidjeti povoljan dan za rad s biljkama:

Legenda:

Legenda
KORENINA
Legenda
LIST
Legenda
CVET
Legenda
PLOD
1
1
Subota Subota
2
2
Nedjelja Nedjelja
3
3
Ponedjeljak Ponedjeljak
4
4
Utorak Utorak
5
5
Srijeda Srijeda
6
6
Četvrtak Četvrtak
7
7
Petak Petak
8
8
Petak Petak
9
9
Subota Subota
10
10
Nedjelja Nedjelja
11
11
Ponedjeljak Ponedjeljak
12
12
Utorak Utorak
13
13
Srijeda Srijeda
14
14
Četvrtak Četvrtak
15
15
Petak Petak
16
16
Subota Subota
17
17
Nedjelja Nedjelja
18
18
Ponedjeljak Ponedjeljak
19
19
Utorak Utorak
20
20
Srijeda Srijeda
21
21
Četvrtak Četvrtak
22
22
Petak Petak
23
23
Subota Subota
24
24
Nedjelja Nedjelja
25
25
Ponedjeljak Ponedjeljak
26
26
Utorak Utorak
27
27
Srijeda Srijeda
28
28
Četvrtak Četvrtak
29
29
Petak Petak
30
30
Subota Subota
31
31
Nedjelja Nedjelja

 • U jesen ima puno vlage, što brzo dovodi do zaraze plijesni na salatama i špinatu. Fitofarmaciijska sredstva  imaju vrlo loš učinak na niskim temperaturama pa koristimo prirodni pripravak  od poljske preslice Bio Plantella Natur.

 • Kompostnu hrpu gradimo  dodavanjem biljnih ostataka, voća i drugog otpada u slojevima na kompostnu hrpu. Kako bi se ubrzao proces kompostiranja, Bio Plantella Kompost aktivator posipa se po svakom sloju biljnih ostataka.

 • Za lupinaste plodove voća , orahe, bademe i lješnjake vjerojatno je najlakše pričekati da padnu na tlo, a zatim ih pokupiti
 • U slučaju oraha, zelena ljuska počinje tamniti i pucati (ljuska oraha je otvrdnula, a jezgre su omekšale). Kad vidimo prve plodove već u zreloj fazi, berbu možemo ubrzati tako da palicom srušimo plodove sa stabla.
 • U slučaju lijeske zrenje plodova nije ujednačeno, jer plod prvo dozrijeva na obodu i vrhu krošnje, zatim tek s unutarnje strane.

 • Zemlja ne smije biti prazna. Ako smo ispraznili gredice, sijemo žitarice na njih.
 • Početak listopada zadnji je trenutak za sijanje  ozimih žitarica. Sijemo ozime sorte pšenice, pirea ili raži. Time će se smanjiti vodena i vjetrom izazvana erozija tla i osigurati će se bolji uvjeti za mikroorganizme u tlu.

 • U slučaju da su salate posijane u redove, biljke se redovito prorjeđuju na dovoljan razmak za rast. Tako će  biljke koje ostavimo, u kasnu jesen,  imati dovoljno prostora za rast i razvoj. Za prihranu koristimo tekuće organsko gnojivo iz vrta Bio Plantella Vrt.

 • Krajem ljeta i početkom jeseni vrijedi iskoristiti vrijeme za uzgoj  lisnatog povrća u vrtu, jer tako dobivamo obilje svježeg, raznolikog i šarenog povrća. Jesenska sjetva i sadnja lisnatog povrća dopušta nam tu raznolikost. Istodobno je potrebno osigurati pravilnu gnojidbu i pridržavati se optimalnih rokova. Samo tako možemo biti zadovoljni berbom . Provjerite što sve možemo posaditi >>

 • Beremo jabuke. Prilikom berbe pripazite da plodove nježno otkinete s peteljkom jer će tako biti bolje i duže će trajati voće uskladišteno.
 • Plodovi koji su oštećeni, bez peteljke, imaju štetnike i bolesti, koristite za sok ili ocat.
 • Pri sadnji voćaka i bobičastog voća koristimo organsko gnojivo  Plantella Organik za sadnice. Dodajte ga na dno rupe za sadnju i oko same sadnice.
 • Ne zaboravimo mrežu protiv voluharica.

 • O punoj zrelosti govorimo kada je plod dovoljno zreo da padne sa stabla kad  potresemo stablo voćke. Takvo je voće u većini slučajeva prikladno samo za preradu. Za sušenje , ostavite plodove na drvetu što je dulje moguće, berući ih kad se  smežuraju. To je znak da sadrže zaista puno šećera, što je važno za suho voće.
 • Nakon što uberemo sav plod i lišće padne s drveća, vrijeme je za jesensku zaštitu. Koristite Bio Plantella Bakar. Prvi put prskamo kad otpade trećina lišća, a drugi put kad je većina već na zemlji. Deblo temeljito poprskajte. Zaraženo lišće stalno se sakuplja i spaljuje ili baca u komunalni otpad.

 • Početak listopada pravo je vrijeme za sadnju luka. Dobro razrahlite  tlo i pognojite organskim gnojivom Biogrena koja sadrži 22 milijarde mikroorganizama na gram. Luk se sadi na razmaku 30 cm između redova i u redu 10 cm. Kako bi tlo duže bilo toplo, a korijenov sustav bolje razvijen, dodajemo malč slame.

 • Prilikom branja korijenastog povrća, poput repe, korabice, crne rotkve i mrkve, može se skladištiti u spremniku. Koristite pijesak ili vrlo fini pijesak. Postavimo ih onako kako su rasli u zemlji i sačuvajmo ih za upotrebu zimi.
 • Prilikom pripreme vrta za sljedeću sezonu, nakonobrade i usitnjavanje zemlje, dodajte organsko gnojivo Plantella Organik. Tako uvodimo organsku tvar i potičemo stvaranje humusa, dodajući pritom hranjive tvari za sljedeću sezonu.

 • Vrijeme za dodavanje komposta u vrt je jesen. Kad koristite kompost, razmislite o četverogodišnjem plodoredu. Dodajemo ga na ono polje (četvrtina vrta) gdje ćemo iduće sezone uzgajati plodovito povrće i kupusnjače, jer su to najveći potrošači hranjivih tvari. Kompost dodajemo u gornji sloj zemlje. Ovako hranimo autohtone mikroorganizme u svom tlu tako da se humus stvara od organske tvari u kompostu. Na taj način održavamo plodnost tla.
 • Ako nemamo vlastiti kompost ili na gredici nemao dovoljno komposta, jednostavno gnojimo organskim gnojivom Plantella Organik. Tako unosimo organsku tvar i potičemo stvaranje humusa, dodajući pritom hranjive tvari za sljedeću sezonu.

 • Najbolje vrijeme za sadnju ukrasnih lukovica poput tulipana, narcisa i zumbula su listopad i studeni. Važno je da se lukovice dobro ukorijene prije zime. Prilikom sadnje u zemlju dodajemo Plantella specijalno  gnojivo za ukrasno bilje, što će omogućiti pravilnu prehranu i stanje biljaka.
 • Pri sadnji i u vrtu i u loncima najbolje je koristiti Plantella Premium zemlju  za ukrasno bilje.

 • Sve dok temperature još dopuštaju i imamo ukrasne biljke na prozorima, gnojimo ih za zadnju cvatnju  s tekućim gnojivom Plantella Cvet. Gnojivo sadrži i morske alge pa jačamo korijenov sustav biljaka prije nego ih premjestimo u zatvoreni prostor na zimovanje.

 • Svjetlost je važna za zelene sobne biljke. Približavamo ih prozorima kako se dan stalno skraćuje. Za prihranu koristite tekuće gnojivo Plantella List. Sadrži alge koje jačaju imunološki sustav biljke koja će bolje podnijeti manje svjetla i suh zrak zbog zagrijavanja.

 • Obnova travnjaka u jesen ztraži mnogo truda, ali će se bogato isplatiti u prekrasnom izgledu zdrave i zelene površine na jesen, a također i zimi. Veći uspjeh i manje posla čekat će nas na proljeće i tijekom cijele sljedeće sezone. Stoga redovito kosimo travnjak, prozračujemo ga, dosiijavamo praznih prostora, uklanjamo mahovinu i uklanjamo lišće. Saznajte više  o hitnim jesenskim radovima na travnjaku>>

 • Presađujemo sobne biljke. Pritom pazimo da im ne oštetimo korijenje. Ako su korijeni u loncu uvijeni u kolut, nježno ih razdvojite. Posadite u novi lonac i koristite kvalitetno tlo Plantella Premium specijalna zemlja.

 • Najvažnije  za čuvanje voća u gajbama je odgovarajuća temperatura. To utječe na sazrijevanje, gubitak težine i pojavu bolesti skladištenja. Niža temperatura znači sporije procese, a time i duže skladištenje.
 • Za voće bi temperatura trebala biti što je moguće bliže nuli, oko 2 – 5 ° C, ali se ne smije smrzavati. U slučaju smrzavanja plodovi će nestati.

 • Za zimovanje citrusa najbolja je temperatura 10 – 15 ° C i prostorija s puno svjetla.
 • Prije nego što ih premjestite unutra, pažljivo pregledajte biljku ima li kakvih štetnika.
 • Prije selidbe u zatvorene prostore agrumi se zalijevaju tekućim gnojivom Plantella specijalno za citruse ili agrume, koje posebnim prilagođenim sastavom hranjivih tvari osigurava zdrav rast, potiče stvaranje više cvjetova i zdravih plodova. Uz dodano željezo sprječava stvaranje kloroze, što je inače čest problem kod agruma.

 • Od nezaraženog lišća, ostataka voća i zelenog vrtnog otpada, poput pokošene trave i povrća, izrađujemo novu hrpu komposta. Bolje od slaganja hrpe lišća je graditi gomilu komposta u slojevima. Pomiješajte sve ostatke i dodajte nekoliko šaka Bio Plantella Komposta Aktivatora svakih 15 cm. Na taj način ubrzavamo i stimuliramo procese kompostiranja i prije niskih zimskih temperatura.

 • Zimski češnjak sadimo tako da se posađene lukovice dobro ukorijene prije zime. Niske zimske temperature bitne su za formiranje glavica češnjaka. Kalij ima važnu ulogu pa prije sadnje vrt nahranite organskim gnojivom Plantella Organik koje sadrži puno prirodnog kalija. Kalij je važan za razvoj korijenovog sustava.

 • Na slabo osvijetljenim mjestima u kući i na temperaturi od: 4 – 7 ° C, prezimljuju: afrička ivančice ili osteospermum , grmolika tratinčica, žuta lobelija, karanfili.
 • Na temperaturi od: 10 – 15 ° C prezimljuju: geranije, fuksije, afričko smilje, bidens, heliotrop, lantan, lotos, viseća troska, bakopa, …
 • Za zimovanje im je potrebno puno svjetla, temperature 5 – 10 ° C i suho i prozračno: lovor, oleander, eukaliptus, banksija, afrički ljiljan, agava, kamelija, banana, mandibula, rantoneti, kasija, plumbago, bougainvillea, tibouhini i čekić, gaza, kufeja, lobelija, mimulus, verbena.
 • Visoka temperatura 20 – 23 ° C, dipladeniji i hibiskusu je potrebno puno vlage.

 • Pri presađivanju sobnih biljaka pazimo da im ne oštetimo korijenje. Ako su korijeni u loncu uvijeni u kolut, nježno ih razdvojite. Posadite u novi lonac i upotrijebite visokokvalitetno tlo Plantella Premium za ukrasno bilje.

 • Kako biste travnjak pripremili za dobru zimu, gnojite ga s Plantella specijalnim jesenskim gnojivom za travu. Sadrži puno kalija koji jača korijenov sustav trave i tako pognojena trava bolje prezimljuje. Posljednja košnja se obavlja prije mraza.

 • Nakon što uberemo sav plod i lišće padne s drveća, vrijeme je za jesensko prskanje. Koristite Bio Plantella Bakar. Prvi put prskamo kad otpade trećina lišća, a drugi put kad je većina već na zemlji. Drvo temeljito poprskajte. Zaraženo lišće se sakuplja i spaljuje ili odlaže u komunalni otpad.
 • Kad lišće otpadne, biljka miruje i vrijeme je za gnojidbu na  zalihu. Koristite Plantella specijalno voćarsko gnojivo koje se dodaje oko voćaka. To radimo po obodu krošnje. Kalij i fosfor te bor i magnezij bit će dostupni biljkama do sljedeće sezone.

 • Kako biste spriječili pucanje kore zbog mraza, važno je premazati debla stabla sredstvom Bio Plantella Protekt. Izbijelimo cijelo deblo i dio grana ako su jako jake (debele). Ponovite premaz ako ga ispere kiša ili snijeg.

* Podaci su uzeti s dozvolom autora Sjetvenog kalendara iz priručnika Marije Thun, kojeg u neskračenoj verziji u Sloveniji izdaje Založba Ajda.
PODIJELITE PLANTELLIN SAVJET S PRIJATELJIMA:

VIŠE PLANTELLA VRTLARSKIH SAVJETA

Vrtlarenje nam pruža zadovoljstvo, omogućuje nam rekreaciju i opuštanje kod kuće, ali istodobno i u prirodi te nam nudi opuštajući prostor za druženje. Vrtlarite s nama.

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.