Bitno je naglasiti da se većina ne javlja u zgradama. Među najčešće posjetitelje spadaju crni i faraonski mrav.

Mravi, kao i svi kukci koji žive u većim zajednicama, prilikom traženja hrane primjenjuju poseban način sporazumijevanja i označavanja puta. Ako dobro poznajete njihovu logiku, možete im uspješno presjeći put.

Mravi se vole zadržavati u pukotinama u zidovima i tlakovcima, u građevinski loše izrađenim kutovima gdje su odvodi, puknute cijevi ili druge moguće skrivene veze između prostora. 

Vole i hrpe raznoga građevinskog materijala, drva, lišća, drva za ogrjev u fazi truljenja, komposta i sličnog otpada

Kad neki mrav otkrije izvor hrane koji je zanimljiv za mravinjak, označi put od izvora hrane do mravinjaka točkastim mjestima tako da na ravnomjernoj udaljenosti putem dotiče tlo krajem abdomena. Iz njega izluči tvar koja natopi mjesto dodira karakterističnim mirisom. Kad drugi mravi pronađu označeni trag, lako mogu slijediti put do hrane. Zanimljivo je da ta označena mjesta kao strelice pokazuju u kojem smjeru mravi moraju ići. Može se govoriti o obliku mirisa, što se inače čini čudnim, a u svakidašnjici mrava dobrodošla je sposobnost pronalaženja hrane i brzog odnošenja u mravinjak kako bi njome nahranili matice, ličinke i ostale članove zajednice.

Mjere protiv mravi

Upravo zbog svoje vrlo razvijene sposobnosti prepoznavanja opasnosti i drugih kemijskih tvari, mravi izbjegavaju opasna mjesta. Tu njihovu značajku uzimaju u obzir i najkvalitetniji insekticidi, kao što je Effect Faracid. Njegova aktivna tvar koja djeluje na mrave spremljena je u mikrokapsule, to jest u posebnu ovojnicu koja polako oslobađa insekticid. Kapsule su vrlo male, otporne na isušivanje, hvataju se na površinu tijela radilica i na njima se prenose u gnijezda, gdje djeluju i na leglo i na matice.

Na mrave uspješno djeluje posip protiv mrava Effect, koji se najčešće upotrebljava u okolici kuće. On djeluje odmah, a budući da je aktivna tvar prirodna, ne morate se brinuti za karenciju.

Za rješenje Plantella preporučuje:

Podijelite s prijateljem