Žičnjak

Elateridae

Žičnjaci su slični glistama, veličine 0,5 do 3,5 cm. To su ličinke odraslog žičnjaka koje same u vrtu ne rade štetu, iako se razmnožavaju, stoga ih moramo ukloniti.

Proždrljive ličinke čine najveće štete na presađenom povrću koje presađujemo u vrt, jer vrlo rado jedu korijenje mladih biljki, pregrizu vrat korijena ili se zakopaju u gomolje. Oni stoga počnu venuti i propadati.

Uobičajeni su u tlu, na kojem je nekad bio gusti biljni pokrov, bilo na preoranom travnjaku ili u protekloj sezoni na vrlo zaplijeveljenim terenima. Žičnjaci se hrane cvjetnim prahom cvatućeg  korova.

U vrtu žičnjake možemo zasuti i starim gnojem ili neprosijanim kompostom.

Rješenje

Jedan od razloga za rastući problem sa žičnjacima je neravnoteža i često ispreplitanje vrta s travnatim površinama. Žičnjaci se najrađe udružuju zbijeni u zemlji, tako ćemo već s obrađivanjem i rahljenjem tla  smanjiti njihov broj. Rahljenje gornjeg sloja zemlje ima utjecaj na isušivanje zemlje, odnosno u takvoj zemlji jajašca i izležene ličinke pogibaju. Iz rahle zemlje će ih i ptice lakše prikupiti.

Prirodni mamac za žičnjake

  • Žičnjake jako privlači krumpir, tako da u zemlju navečer položimo na pola prerezani krumpir, a ujutro ih pokupimo i uništimo zajedno sa žicama.
  • Također, možemo pripremiti i mamac sa žitaricama. U zemlju zakopamo male cvjetne lončiće sa cvijećem, u kojima se slojevi netretirane pšenice ili ječma izmjenjuju sa slojem vermikulita, samljevene vulkanske stijena koje dobro zadržava vlagu. Za zadnji sloj koristimo zemlju, a na sve zajedno kao poklopac spojimo cvjetno postolje. Osim ugljičnog dioksida, koji obećava sočnu hranu, žičnjake, naime, privlači i vlaga.
  • U vrtu zasadimo veći broj kadifica ili tagestes. Njihovo korijenje zapravo izlučuju tvar koja je toksična za žičnjake.
  • Mehaničko uklanjanje: branjem i uništavanjem ovog štetnika učinkovito ćemo smanjiti broj žičnjaka u vrtu. Najučinkovitiji je mehanički mamac Bio Plantella Stop žičnjaci. Djeluje dugotrajno i do 3 mjeseca svojim feromonom učinkovito privlači odrasle jedinke žičnjaka.

Svi naši proizvodi su rezultat dugogodišnjeg znanja, provjerenih istraživanja i tehnoloških inovacija priznatog slovenskog proizvođača Unichem. Budući da smo na njih iznimno ponosni, označili smo ih s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Podijelite s prijateljem