Organska gnojidba: zdravo tlo – zdrava hrana [Preuzmite vodič]

Kada se zima bliži kraju, vlasnici vrtova sve češće pogledavaju svoj vrt i razmišljaju o prvim proljetnim radovima. Među njih ubrajamo i pripremu za prve sjetve, što ponajprije uključuje obrađivanje tla, a i organska gnojidba ne smije izostati.

Kako početi s prvim radovima u povrtnjaku, kada prekopavati tlo, a kada ga samo rahliti? Zašto se odlučiti za organsku gnojidbu tla, koje su njezine prednosti i kakve vrste organskih gnojiva uopće postoje?

Preuzmite svoj vodič i dobijte ga među prvima.

U besplatnom vodiču “Organska gnojidba” pročitajte:

  • Kako utvrditi tip tla u svojem vrtu
  • Kako prilagoditi obrađivanje zemlje tipu tla u svojem vrtu
  • Kako riješiti najčešće probleme s tlom u vrtu
  • Zašto se smanjuje količina humusa u tlu
  • Kako povećati količinu humusa u tlu
  • Zašto je nužna organska gnojidba
  • Koje su prednosti i mane organskih gnojiva poput stajskoga gnojiva, komposta i peletiranoga gnojiva
  • Kako odabrati najbolje gnojivo i kako pravilno gnojiti da bi tlo bilo super plodno

Zašto je organska gnojidba toliko važna?

Bez kvalitetnog tla neće vam pomoći ni odlične sjemenke, sadnice, zalijevanje, prskanje, kao ni poduzimanje ostalih dobrih mjera u vrtu. Ako je vaša zemlja plodna i živa, biljke će se same pobrinuti za svoje zdravlje.

Udio organskih tvari u tlu iznosi tek 3 do 5 %, a njihov nedostatak može stvoriti velike probleme u zemlji. Ispiru se hranjive tvari, brzo nastaje suša, a molekule vode nemaju se gdje zadržati, stoga se zemlja zbija i sliježe nakon obilnih padalina. Biljke u takvoj vrsti tla nemaju povoljne uvjete za rast i razvoj, a to nipošto ne želite u svojem vrtu. Kako se pobrinuti za propusnu i živu zemlju u svojem vrtu? Odabir organskoga gnojiva najviše utječe na kvalitetu i plodnost.

Vrtlarite s nama jer je Plantella jednostavna kao 1, 2, 3 

Plantelline vodiče za vrtlarstvo pripremili smo kako bismo s vama podijelili svoje višegodišnje znanje i iskustva koja smo stekli kod kuće i u inozemstvu. Nadamo se da će vam poslužiti. 

Autor vodiča o organskoj gnojidbi i Plantellin stručnjak dipl. ing. agr. Vanes Husić zaljubljen je u lijepo oblikovane vrtove i stručnjak specijaliziran za područje ekološkog vrtlarstva. Već se 20 godina bavi savjetovanjem u vezi s ekološkim vrtlarstvom i zaštitom biljaka. 

U vodiču obrazlaže sve prednosti organske gnojidbe koje morate znati. Na jednostavan način pomaže vam da se upoznate s tlom u svojem vrtu i doznate kako ga najbolje iskoristiti.

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!