Dobro tlo je preduvjet za bogati vrt

Tlo je kompleksni sustav Zemljine kore od 4 faze-čvrste faze, otopine, zraka i živih organizama. Budući da su mineralne tvari u tlu osnova građe biljaka, jasno je da karakteristike tla moraju odgovarati njihovim potrebama. Pri tom je prije svega važno koliko je tlo grudasto, zrnasto i propusno za zrak i vodu te koliki je u njemu udio humusa i hranjivih tvari. Prije nego što započnemo s uzgojem povrća, moramo znati kakvo je tlo. Ovdje ćete upoznati neke osnove pojmove koji vam mogu biti od pomoći.

Karakteristike tla

          Grudavost ili struktura tla je poput arhitektonske građe kuće, poput ljudskog zdravlja ili snage klijavosti zrna. Pokazuje nam na koji su način djelići tla međusobno povezani i kakva je njihova stabilnost. Komadići tla međusobno se povezuju u veće ili manje strukturne skupove ili agregate. Te nakupine dijelova tla mogu biti mineralnog ili organskog podrijetla i one su posljedica djelovanja raznih mikroorganizama u tlu.

         Zrnatost ili tekstura tla pokazuje iz koliko velikih dijelova je tlo sastavljeno. Tekstura utječe na vodeno-zračni režim tla i određuje fizikalne, kemijske i biološke procese u njemu. Određujemo je pomoću prstiju kad je tlo srednje vlažno. 

          Poroznost ili rupičastost tla je postotak pora u tlu u kojima se zadržavaju voda i zrak. Porozno je tlo preocjedito i u njega kiša lako prodire. Kod takvog tla u dubinu prodire previše vode i tamo se nakuplja. Zrak u tlu je važan za rast biljaka. Za disanje korijenja i mikroorganizama, a i kod truljenja organskih tvari, troši se kisik i oslobađa ugljični dioksid, zato je udio kisika u tlu uvijek nešto manji u odnosu na okolni zrak (15-20%). U manje prozračnim tlima taj se nedostatak pokazuje na razne načine: otežan je rast korijenja, biljke venu iako je tlo dovoljno vlažno, a pogođene su  i mikroflora i fauna  u tlu. 

Kad tlo ima karakteristike (fizikalne, kemijske i biološke) koje omogućuju i potiču rast biljaka, ono je pogodno. Glavni cilj pri obradi takvog tla mora biti očuvanje i obnavljanje njegove rodnosti. Tlo je osjetljiv sustav, može se oslabiti ili poboljšati, ali se ne može zamijeniti.

Mjere za očuvanje i poboljšavanje rodnosti tla:

         Stabiliziranje strukture (kalcij, humus,organizmi u tlu).

         Očuvanje optimalnog udjela humusa, bilanca humusa.

         Aktiviranje mikrobioloških procesa u tlu.

         Vraćanje oduzetih hranjiva i dodavanje vapna kiselim tlima.

         Zastiranje i malčiranje tla-uvijek zeleni prekrivač, podusjevi.

Obrada zemlje

Način obrade tla prilagodimo pedoklimatskim i edafskim uvjetima, vrsti i karakteristikama tla, vrsti kulture, načinu gospodarenja i rješavanju akutnih poteškoća (erozija, zbijenost tla, opadanje rodnosti, korov, bolesti, štetnici, propadanje strukture..). Obrađujemo onoliko koliko je nužno potrebno, a ipak najmanje moguće. Pri tom moramo znati da su obrada tla, gnojenje i plodored po svojim učincima usko povezani.

Uravnotežena gnojidba je osnova zdravog vrtlarenja

Cilj gnojenja ili prilagodbe tla pojedinoj kulturi je da se unesu sve potrebne količine hranjiva biljkama, jer se tijekom vegetacije znatna količina iskoristi za rast i razvoj lisne mase i samog ploda. Sve te količine hranjiva koje su potrošene treba putem gnojenja vratiti u zemlju, kako bi ponovo bile pristupačne biljkama početkom sljedeće vegetacije.

Pravilnom obradom zemlje i unosom organskih tvari  možemo dobro pripremiti zemlju. Samo one biljke koje rastu ili su posađene  u pripremljeno tlo mogu se izboriti protiv stresnih vanjskih uvjeta, biti otpornije na bolesti i štetnike i općenito bolje rasti.

Ako zbog želje za što većim urodom pretjerujemo s gnojenjem, možemo u zemlji napraviti pravu pomutnju glede hranjivih tvari. Ta se pomutnja zatim odražava na lošije zdravstveno stanje biljaka. U takvim je slučajevima često teško ukazati na krivca za poteškoće, a zatim još i kemijom liječimo samo posljedice, ali ne i uzrok. 

Stoga je uravnoteženo gnojenje osnova zdravog uzgoja povrća, premda grah možda neće biti tamno zelen, a glavica kupusa neće težiti 10 kilograma. Ipak, iz našeg će vrta nestati korjenove uši, trulež radiča i endivije, a i drugih će štetnika biti manje. 

Nikako ne smijemo zaboraviti da je uravnoteženo gnojenje samo djelić prirodnog vrtlarenja budući da je pored toga potrebno još puno drugih stvari, a osobito naše ljubavi prema biljkama i prirodi.

Organska gnojiva i njihove prednosti

Organska gnojiva su stajnjak, peletirana organska gnojiva, zelena gnojidba, kompost… Stajnjak je jako dobar ali mora biti zreo (fermentiran) i moramo ga dodati u velikim količinama kako bi postigli cilj- stvorili humus i obogatili organsku tvar.

Moderna gnojiva kao što je peletirano gnojivo Plantella Organik idealno je organsko gnojivo s kojim ćete lakše i jednostavnije obaviti gnojidbu. Najbolja je zamjena za stajnjak, vrećom od 25 kg mijenjamo učinak 750 kg stajskog gnoja.Pored visoke kakvoće hranjiva koje sadrži, njegova je prednost i lakša manipulacija, a osim toga ne sadrži ni sjemenje korova ni ličinke štetnika i ne sadrži klice bolesti. Peletirana gnojiva nemaju višegodišnje djelovanje, pa se moraju upotrebljavati svake godine u preporučenoj količini koja je navedena na ambalaži. Preporuka je upotreba 25 kg na 175 mPlantella Organika .

Upotrebom Plantella Organika u tlo dodajemo određene količine hranjiva (dušika, fosfora, kalija, kalcija). Plantella Organik u peletima postepeno otpušta hranjive sastojke što je za biljku jako dobro. Plantella Organik utječe na stvaranje humusa u tlu, a to znači:bolju strukturu tla (bolji omjer vode izraka), veći kapacitet zadržavanja vode, stvaranje humusa, veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla ,stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode. Ovo gnojivosadrži 90 % suhe tvari, a to znači u usporedbi s gnojivima koji sadrže puno manji %, da manjom količinom gnojimo veću površinu. 

Ovo je 100 % organsko gnojivo koje se samo termički obradi te zbog toga ne sadrži korove. Proizvodnja je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari (konzervansa).

Pokusima je utvrđeno da su povrtnjaci gnojeni Plantella gnojivima, u sljedećoj godini dali veću količinu plodova bolje kvalitete.