Kako sačuvati prve presadnice u svom vrtu od puževa

Gotovo svaka kuća u okućnici ima komadić zemlje za domaći uzgoj bar par kultura. Posjetili smo vrijednog gospodina  Eugena Kranjeca  iz Brestovca pored Požege koji u svojoj okućnici ima više malih gredica te je dobar primjer u uspješnoj proizvodnji povrća i voća za vlastite potrebe svoje obitelji.

Gredice su prije 15 dana prekopane i pognojene organskim gnojivom Plantella organik  a sada je vrijeme za prve sjetve ili presadnice.

Prve presadnice

Najčešće prvo presađujemo razne vrste salata koje smo uzgojili iz sjemena. Kako salata ne voli jako visoke temperature to znači da treba biti spremna za berbu početkom i sredinom svibnja. Sijemo ju iz sjemena direktno u vrt a još je jednostavniji uzgoj presadnica koje presađujemo krajem ožujka na otvoreno.

Od  sadnje presadnica pa do berbe treba 45 – 50-tak dana, a ako sami sijete salatu taj period je duži za 20-tak dana. Vrlo važno je salati osigurati dovoljnu količinu vode, osobito u toplijim razdobljima godine. Gospodin Kranjec  odlučio se za presadnju presadnica salate koje je sam uzgojio.

Kada salata ima 2-4 lista može se presaditi u pripremljenu gredicu.  Preporuka je presadnice posaditi s razmakom od 20 cm.

Mogući problemi u maloj gredici

Gospodin Kranjec poučen lanjskim iskustvom ove godine želi biti spreman na moguće probleme u svom povrtnjaku. Mladi listovi salate privlačni su puževima a možemo reći da su im i prava poslastica. Kako presadnica ima  2-4 mlada lista biljka može stradati 100 % od puževa .

Iz Bio Plantelline linije na tržištu je novo sredstvo protiv puževa Bio Plantella Arion. Mamac  Bio Plantella Arion protiv puževa koristi se na tlu, oko sadnica i mladih biljaka kao što su zelena salata, cvjetača, kupus, prokulice, ukrasne biljke  i cvjetnice. Također se može koristiti za smanjenje oštećenja jagoda. Također smanjuje štetu uzrokovanu vrtnim puževima u lisnatom povrću.

Koristite 3,8 g BIO PLANTELLA ARION MAMCA PROTIV PUŽEVA po kvadratnom metru (oko 180 granula).

Mamac rasporedimo  po vlažnom tlu oko biljaka koje želimo zaštititi. Pobrinimo se da zrna  ne dodiruju list biljka. Ne stavljamo granule na hrpu. Ako imate jači napad, ponavljamo tretman. Granule  se mogu koristiti za 4 tretmana godišnje. Za najbolji učinak apliciramo ih s najmanje 7 dana razmaka. Bio Plantella Arion protiv puževa  odobren je za uporabu u ekološkoj proizvodnji u skladu s Europskom uredbom EZ 834/2007.

Važno je da ne naškodimo korisnim životinjama

U obitelji Kranjec važna je briga o korisnim životinjama u vrtu. Bio Plantella Arion je u obliku plavih  granula koje  sadrže prirodni spoj željeza koji svojim okusom privlači puževe i tako ih odvraća od drugih namirnica. Odmah nakon uzimanja granula, puž gubi želju za hranom i vuče se u skrovište gdje umire.

Nakon gutanja, puževi ne ostavljaju pretjerane ljigave tragove i nema vidljivih mrtvih puževa. Iako mamac  djeluje izuzetno brzo na puževe, bezopasan je za ježeve, gliste, pčele i druge korisne organizme i kućne ljubimce.

Nova tehnologija čini mamac vrlo otpornim na kišu. Testovi su pokazali da ostaje stabilan tijekom dugih razdoblja kiše do 14 dana. Ambalaža je odlična i otporna na vlagu,  štiti mamac čak i u duže vrijeme .

Domaćin Eugen Kranjec sretan je što će uspješno i na ekološki način uzgojiti salatu za svoju obitelj i da će ju ubrati on a ne puževi!