if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Uzgojite batat u svom vrtu

Batat (Ipomoea batatas L.) višegodišnja je povrtna kultura tropskog i suptropskog klimatskog područja, podrijetlom iz Srednje i Južne Amerike i pripada botaničkoj porodici slakova.

Iako ga na engleskom govornom području popularno zovu slatki krumpir, batat zapravo nema nikakve veze s krumpirom. Kao povrće najviše se cijene kultivari tamne potkožice, žutog ili narančastog mesa i slatkog okusa.

Odličan je izvor važnih vitamina, naročito vitamina A i B. Batat također sadrži velike količine vitamina C, vlakana, kalija, beta-karotena, magnezija, željeza, biotina i fosfora. Ima jako veliku nutricionističku vrijednost. Dobra je hrana i za dijabetičare.

Uzgoj batata je jednostavan

U našim uvjetima se uzgaja isključivo iz presadnica na otvorenom, u vrijeme kada prestane opasnost od kasnih proljetnih mrazova.

Batatu je za kvalitetan rast i razvoj potrebno 3-5 mjeseci bez mraza. Najčešće se uzgaja vegetativno, “presadnicama” (ukorijenjenim izbojima iz korijena), pazeći na temperaturu zraka i tla u trenutku sadnje. Sadnja na otvorenom u kontinentalnom se dijelu Hrvatske planira oko 15. svibnja te oko 15. travnja u mediteranskom dijelu, uz uvjet da temperatura tla nije niža od 10 °C.

Presadnice se proizvode u zaštićenim prostorima uz vrlo visoku temperaturu i vlagu i nakon 2 mjeseca spremne su za sadnju.

Batat se može uzgajati u kontinentalnom i mediteranskom dijelu Hrvatske, a najbolja su lakša tla uz dobru dreniranost.

Pripremite zemlju za sadnju batata već u jesen

Pripremu tla za sadnju batata najbolje je početi već u jesen, oranjem na dubinu od 30-40 cm. Najbolje prinose daje na ocjeditim pjeskovito- ilovastim tlima i slabo skeletnim tlima (Primorje i Dalmacija).

Mjesec dana prije sadnje pognojimo zemlju organskim gnojivom Biogrena i lagano pelete gnojiva zafrezajmo u zemlju Izbalansiran udio organskog dušika , fosfora i kalija omogućit će kvalitetan rast batata.

Osim hranjiva gnojivo je bogato aminokiselinama i proteinima, a visok sadržaj mikroorganizama, fulvinskih i huminskih kiselina omogućit će brzo stvaranje humusa i tako medija za usvajanje hranjiva iz tla.

PODIJELI OVAJ ČLANAK SA SVOJIM PRIJATELJEM:

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!

Redovno primajte praktične savjete za uređivanje vašeg vrta.
Inspirirajte se našim prijedlozima za vrtlarenje.
Provjerite našu ponudu proizvoda.