Najbolji supstrati za kućne i balkonske biljke

Za dobar rast i razvoj svih biljaka ključna je kvaliteta supstrata za sađenje biljaka. Najvažnja je kvaliteta supstrata  za biljke u loncima ili posudama  koji imaju ograničeno stanište i ovise o  uvjetima u posudi.

Najbolje tlo za biljke je ilovato-humusno  ili ilovnato-pjeskovito, ali takva  vrsta zemlje je samo u vrtovima. Mana ovog tla,  za korištenje u posudama,  je moguća prisutnost korova, bolesti i štetnika. Zemlje, koje su dostupne u pakiranjima, uglavnom su osnovni tresetni supstrati. Najbolji supstrati sastoje se od nekoliko različitih komponenti kao što su: treset, biljna vlakna, hranjive tvari, bioaktivna glina, glineni granulat, glina, kamena vuna, treset, hranjive tvari itd.

Za posude, najbolji supstrat sadrži veliki dio crnog treseta, koji je teži i bolje zadržava vodu i hranjive tvari.

Svojstva dobrog supstrata su:

 • biljkama  mora omogućiti potporu  i snagu,
 • mora zadržavati i istovremeno propuštati vodu,
 • mora ostati prozračan i lagan čak i nakon dulje uporabe,
 • mora biti bez štetočina i patogena,
 • mora omogućiti dobru opskrbu hranjivim tvarima koje se nalaze u supstratu ili se dodaju gnojivima.

Sobne i balkonske biljke imaju različite potrebe, tako da ne rastu dobro u jednakoj vrsti zemlje.  Važan je sastav, struktura tla, ali i kiselost izražena pH vrijednošću.

Većina biljaka najbolje crpi hranjive tvari iz tla, koje je neutralno do blago kiselo. To su uglavnom supstrati za ukrasne i balkonske biljke. Također je važan ispravan omjer vode i zraka u tlu. Ako je supstrat premokar, voda istiskuje kisik iz tla i korijeni biljaka počinju propadati. Ako ima previše zraka i premalo vode, biljke se počinju sušiti.

Što trebaju  sobne i balkonske biljke?

Sobnim  biljkama osiguravamo supstrat koji je  u svakom trenutku blago vlažan. Neke biljke u posudi čak bolje uspijevaju ako se tlo djelomično osuši tijekom zalijevanja, ali nikada do potpunosti.  Ako se tresetni supstrat presuši, postaje rahal i voda jednostavno samo proteče i biljke ostaju suhe unatoč zalijevanju.

Biljke koje trebaju kiseli medij za rast su : rododendroni, azaleje, borovnice, brusnice, kamelije itd. Iz kiselog  supstrata lakše usvajaju  hranjive tvari i puno bolje napreduju ako je kiselost supstrata nešto veća. U neutralnom tlu njihov rast može zaostati, lošije uspijevaju, imaju manje korijenja. Najčešće, za sadnju takvih biljaka koristimo posebne supstrate ili bijeli treset, koji je izrazito kisel.

Biljke s mesnatim lišćem, koje pohranjuju veliku količinu vode u lišću, trebaju manje vlage u tlu, tako da tlo mora biti prozračnije. U tu svrhu tresetni supstrati se miješaju s pijeskom, najbolje u omjeru od 1/3 do 1/2 pijeska. Takvo je tlo i puno više ocjedito.

Od balkonskih biljaka se  očekuje se da će rasti i obilno cvjetati u kratkom vremenskom razdoblju. To se može postići samo ako imaju prave uvjete rasta, a jedan od najvažnijih je kvalitetno tlo, koje bi trebalo imati sva gore navedena svojstva dobrog supstrata i mnogo više hranjivih tvari za bujan rast i bogato cvjetanje.

 Plantella Premium – najbolja zemlja za sobne biljke

 • Za raskošne, zdrave i bujne cvjetajuće ukrasne biljke i biljke u posudama
 • Visok kapacitet zadržavanja vode – manje zalijevanja biljaka
 • Izvrsna struktura i vodno-zračni režim – za razvoj snažnog korijenskog sustava
 • Sadrži bioaktivnu glinu, bio vlakna i gnojivo
 • Poboljšava strukturu i aktivnost tla.

Specijalan  supstrat izrađen od najkvalitetnijeg treseta, s aktivnom bio glinom, dodatkom dugotrajnih hranjivih tvari, cvjetnim aktivatorima i bio biljnim vlaknima. Izvrstan je za sadnju i presađivanje svih vrsta ukrasnih biljaka u vrt ili u ukrasne posude. Specijalan Plantella Premium  supstrat sadrži gnojiva za početni rast. S pravilnom prihranom ukrasnih biljaka u vrtu, posudama  ili loncima, počnite 4 do 6 tjedana nakon presađivanja.

Plantella Balkonia – najbolja zemlja za balkonske rastline

 • Najkvalitetniji huminski treseti pružaju biljkama potrebne organske hranjive tvari.
 • Sa zelenim kompostom.
 • Više organskih hranjivih tvari.
 • Osigurava bolju apsorpciju i zadržavanje vode.
 • Aktivatorima cvjetanja biljke potiče na razvoj više cvjetnih izboja, a time i na obilnije cvjetanje odnosno listanje biljaka.

Poboljšava strukturu i aktivnost tla te povećava udio organske i mineralne tvari u tlu. Pritom osigurava idealne uvjete za zdrav rast i razvoj biljaka; rezultirat je  znatno više cvjetova. Potreba za vodom biljaka je manja nego inače.

Plantella i Bio Plantella proizvodi rezultat su dugogodišnjeg znanja, dokazanih istraživanja i tehnoloških inovacija renomiranog slovenskog proizvođača Unichem. Budući da smo na njih iznimno ponosni, obilježili smo ih posebnim pečatom testirane učinkovitosti.


Najljepše kombinacije balkonskih biljaka [Preuzmite vodič]

Želite još više PLANTELLA savjeta za vrtlarenje?

Prijavite se na naš newsletter!