Kalendar vrtlarskih radova: prosinac.

Sjetveni kalendar temelji se na polazištima Marije Thun i nadograđuje ih Plantellinim savjetima za vrtlarenje za svaki dan posebno. Na temelju ovih stručnih proračuna može predvidjeti povoljan dan za rad s biljkama.

Povrtnjak:

  • Kad čuvamo krumpir, držimo ga podalje od jabuka, jer one luče etilen. To znači da bi krumpir brzo sazrio, što ne želimo ako ga čuvamo za zimnicu. Pazite da temperatura ne padne ispod nule, jer to znači uništenje plodova.
  • Vrijeme je za preslagivanja kompostne hrpe. Tako se u kompost unosi dovoljno kisika kako bi se ubrzala razgradnja organske tvari. Na hrpu komposta može se dodati stelja ili  malč od slame.
  • Povrće koje smo uskladištili u podrumu redovito se pregledava i uklanjaju se eventualni pokvareni plodovi  jer inače nećemo sačuvati zimnicu.
  • U toplom stakleniku možemo sijati rotkvice. Nije potrebno čekati plodove da narastu u zemlji, jer se i mladi listovi mogu koristiti za jelo.

Voćnjak:

  • Vrijeme je za zimsku rezidbu voćaka. Pazite da u vrijeme rezidbe ne ledi. Veće rane mažu se smolom za cijepljenje Bio Plantella Arbosan koja je elastična, što znači da na niskim temperaturama ne puca.
  • Kako biste spriječili pucanje kore uslijed mraza, važno je deblo stabla premazati Bio Plantella Protektom. Izbijelimo cijelo deblo i dio grana ako su jako jake (debele). Ponovite premaz ako ga ispere kiša ili snijeg. Premažemo cijelo deblo i dio grana ako su jako jake (debele). Ponovite premaz ako ga ispere kiša ili snijeg.
  • Osnova za čuvanje voća u sanducima je odgovarajuća temperatura u skladištima ili podrumima. To utječe na sazrijevanje, gubitak težine i pojavu bolesti skladištenja. Niža temperatura znači sporije procese, a time i duže skladištenje. Za voće temperatura treba biti što bliže nuli, oko 2 – 5°C, ali ne smije smrzavati. U slučaju smrzavanja, plodovi će propasti.
  • Citrusi se redovito pregledavaju tijekom zime. Često se javljaju štitaste uši. Uklonite ih rukom, a zatim prskajte deblo i grane na mjestu gdje su se pojavile Bio Plantella Ovitex, uljem za prskanje.
  • Kada imamo citruse (naranče, limune, kumkvate,…) u hibernaciji, oni često cvjetaju. Za oprašivanje cvijetova koristite vrlo mekanu četku i oprašujte cvijtove ručno. Za plodove treba puno hranjivih tvari pa ih gnojimo tekućim organskim gnojivom Plantella Specijalno tekuće gnojivo za citruse.

Sobne biljke:

  • U prosincu su najpopularnije božićne zvijezde (Euphorbia pulcherima) i božićni kaktusi. Stavite ih na svijetlo mjesto s temperaturom od oko 20 stupnjeva. Previsoke temperature uzrokovale bi sušenje vrhova i uvijanje lišća. Preniske temperature i hladni propuh uzrokuju opadanje lišća i cvjetova i propadanje biljke.
  • Za vrijeme dok cvjetaju božićni kaktusi, božićna zvijezda, ciklame, azaleje i mnoge druge sobne biljke važno ih je tjedno gnojiti tekućim gnojivom Plantella Cvet tijekom cvatnje.
  • S dijelovima stabljike možemo razmnožavati sve biljke koje formiraju čvrste stabljike koje nastaju otpadanjem listova, poput difenbahije, dracene, juke … Odrežite dio debla i umetnite 1/3 u tlo. No, deblo možemo ostaviti na hladnom i tamnom mjestu oko tjedan dana, a zatim ga staviti na svjetlo i iz gornjih dijelova niknuti će novi listovi. Međutim, dio stabljike može se postaviti i vodoravno na tlo, gdje se održava vlažan supstrat.
  • Prilikom presađivanja sobnih biljaka pazimo da im ne oštetimo korijenje. Ako je korijenje isprepleteno u loncu, nježno ga razdvojite. Presadite u novu, veću posudu i koristite kvalitetnu Plantella Premium zemlju. Ne zaboravimo na odvodnju.
  • Zimi premještamo sobne biljke na južne i zapadne pozicije, a možemo im i  osigurati  dodatnu rasvjetu. U tu svrhu korisne su i prikladne žarulje crvenog i plavog spektra.
  • Zbog niske vlažnosti zraka u grijanim prostorijama primjećujemo da neke biljke počnu žutiti i smeđiti vrhovi listova ili rubovi listova. Taj se fenomen može smanjiti ili spriječiti ako se biljke ne postavljaju na police iznad radijatora. No, ako za to nismo pronašli drugo prikladno mjesto, pomažemo si tako što na radijator stavimo mokri ručnik. Za prihranu koristimo tekuće gnojivo s algama Plantella List.
  • Ficus benjamin može brzo izgubiti sve listove ako ga držimo  na propuhu i na tamnom mjestu. Kao i druge zelene sobne biljke, redovito se gnoji tekućim gnojivom Plantella List. Budući da gnojivo sadrži alge i vitamine, pomaže biljci kod stresa poput propuha i povećava otpornost.

Balkon i terasa:

  • Za prezimljavanje, nekim biljkama  je potrebno puno svjetla i temperatura od 5 – 10°C te suh i prozračan prostor: lovor, oleander, eukaliptus, banksija, afrički ljiljan, agava, kamelija, banana, mandibula, krumpirov grm, kasija, plumbago, bugenvilija tibouhina i kladivnik,gazanija , kufeja, lobelija, mimulus, verbena. Viša  temperatura (20 – 23 °C) i puno vlage potrebno je dipladeniji i hibiskusu. Za jaču otpornost tijekom zime biljke se jačaju povremenim prihranama tekućim gnojivom Plantella List. Sadrži morske alge koje jačaju imunološki sustav biljke i omogućujue bolje prezimljavanje.
  • Hladan vanjski zrak može oštetiti lišće sobnog bilja kojeg imate ste postavili blizu prozora zbog svjetlosti, zato ih je važno odmaknuti minimalno 15 cm od prozora.

Ukrasni vrt:

  • Gomolji dalija, gladiola i frezija redovito se pregledavaju zbog pojave  truleži. Uklonite zaražene gomolje. Pazite da se ne smrznu. Temperatura treba biti 5-7°C. Čuvajte ih zakopane u suhom pijesku ili suhom tresetu. Mogu biti i u sanducima prekrivenim papirom ali  u mraku. Na isti način pohranjujemo i rizome kana.
  • Korijenje cvijeća i drugog ukrasnog bilja zaštitite granama smreke, slamom ili drugim malčem za zaštitu korijena od hladnoće.
  • Ako se zimi ne smrzava i dugo nema oborina, važno je biljke zalijevati. Posebnu pažnju posvećujemo zimzelenim biljkama.
  • Moramo se pobrinuti za korijenje zimzelenih biljaka koje je potrebno zalijevati u vrijeme kada tlo nije smrznuto.

Svi naši proizvodi su rezultat dugogodišnjeg znanja, provjerenih istraživanja i tehnoloških inovacija priznatog slovenskog proizvođača Unichem. Budući da smo na njih iznimno ponosni, označili smo ih s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.